Eerste elektrische DS blijft achter bij de concurrentie
Rij-impressieDe Franse autofabrikant PSA gunt het merk DS de primeur van de eerste volledig elektrische SUV: de DS 3 Crossback E-Tense. Helaas blijft hij qua motorkracht en reikwijdte achter bij de concurrentie.
Van nu af aan worden de topversies van alle modellen deels of volledig elektrisch, belooft DS Automobiles. Die keuze voor topversies brengt meteen een niet zo plezierige eigenschap met zich mee: goedkoop zullen ze niet zijn. De DS 3 Crossback E-Tense maakt echter duidelijk dat het zich terugbetaalt met veel luxe en comfort.
Zakelijke rijders kunnen dit jaar niet meer profiteren van 4 procent bijtelling bij deze DS. Hij wordt namelijk pas in april 2020 uitgeleverd. Eerder is de auto met 3-fase laadtechniek namelijk niet beschikbaar en de Nederlandse DS-importeur wil zijn gewaardeerde klandizie niet opzadelen met minder laadcapaciteit. De DS 3 Crossback E-Tense kan wel al worden besteld, met prijzen vanaf 43.190 euro.
Dat is een bedrag waarmee de – in de bewoording van DS – “eerste elektrische premium-SUV in het B-segment” niet eens zoveel duurder is dan de bij zakelijke rijders erg populaire Hyundai Kona Electric en Kia Niro Electric. Leggen we de technische specificaties van deze auto’s naast elkaar, dan vegen de Koreaanse concurrenten gemakkelijk de vloer aan met de DS 3 Crossback E-Tense.
Ze hebben een krachtiger motor (204 pk, 395 Nm) en hun grotere (64 kWh) accupakket heeft een grotere capaciteit – goed voor een bereik van een kleine 450 kilometer. Doordat de DS 3 Crossback E-Tense op hetzelfde platform staat als de Peugeot e-208, deelt hij ook diens veel bescheidener 136 pk elektromotor.
Net als in de e-208, bedraagt de capaciteit van het accupakket 50 kWh. Volgens de WLTP-verbruiksnorm moet bij het opgegeven gemiddelde energieverbruik van 16,7 kWh/100 km een reikwijdte van 320 kilometer binnen het mogelijke liggen. De wielbasis van de DS 3 Crossback is nauwelijks langer dan die van de e-208, met 1,8 centimeter meer ruimte tussen voor- en achteras, hebben de Fransen niet de moeite genomen om nog een paar batterijcellen extra in de bodem van de auto te leggen.
Zuiniger rijden = vermogen inleveren
De drie rij-programma’s die in de software van de DS 3 Crossback E-Tense zijn voorgeprogrammeerd, bieden de keuze uit drie vermogens-maxima. De voltallige 136 pk (100 kW) staat alleen in Sport tot je beschikking, maar schakel je via Normal over naar Eco, dan wordt steeds een puntje van 20 kW van de vermogens-taart afgesneden. De elektromotor brengt dan óf 108 pk, óf 81 pk over op de aangedreven voorwielen. In de stad is met het Eco-programma goed te leven, maar eenmaal buiten de bebouwde kom verlang je al gauw naar meer voortstuwingskracht. Met in het Sport-programma alle trossen los, accelereert de DS 3 Crossback E-Tense in 8,7 seconden naar de honderd. Veel concurrenten zijn aanzienlijk sneller. De topsnelheid van de auto is begrensd op 150 km/h.
App
Is de stroom op, dan kost het aan een snellaadstation van 100 kW een halfuurtje om de batterijen weer voor 80 procent gevuld te krijgen, goed voor weer zo’n 250 kilometer stroom. Na aflevering krijgt de gebruiker in het eerste jaar gratis toegang tot de Free2Move-app (daarna zo’n 5 euro per maand). Door in deze app een bestemming in te voeren, wordt in de berekende route al rekening gehouden met het laadmoment. De app laat zien waar je terecht kunt voor een half uurtje opladen, en mocht de aangegeven paal tussentijds door een andere elektrorijder in gebruik worden genomen, dan stuurt Free2Move je naar een andere beschikbare laadpaal. Op je smartphone zie je meteen wat je ter plekke voor een kilowatt stroom moet afrekenen.
Compleet
Die vanafprijs van 43.190 euro voor een standaard uitgevoerde DS 3 Crossback E-Tense, is gezien de technische verschillen met de concurrentie uit Korea toch een puntje waar we het nog even over willen hebben. Want hoe wordt de minder krachtige motor en de kleinere accucapaciteit terugbetaald? DS Automobiles zal proberen je te overtuigen met de complete standaarduitrusting van de auto, en de talrijke mogelijkheden die er zijn om de aankleding op te waarderen. Zodat de prijs van de auto razendsnel wordt opgestuwd. Het kost weinig moeite om de prijs naar de 50 duizend euro te tillen, wanneer je bij de configuratie alles aanklikt wat je hebberig maakt.
Intrigerend
Los van alle luxe, is de DS 3 Crossback E-Tense door zijn eigenzinnige vormgeving ook een intrigerende auto. Heus niet iedereen zal gecharmeerd zijn van de haaienvinnetjes in de achterportieren of de grillige vorm van de koplampen, zoals ook het consequent doorgevoerde ruitpatroon in het interieur lang niet iedereen zal behagen.
De DS 3 Crossback E-Tense is echter een erg comfortabel rijdende auto, met een onderstel dat naar oud Frans gebruik weer een enorm absorptievermogen heeft, en met zachte stoelen die erg lekker zitten. DS Automobiles heeft niet beknibbeld op de geluidsisolatie, zodat rol-geluiden en rijwind keurig buiten de deur blijven. Staat ruimte ook hoog op je prioriteitenlijstje, bijvoorbeeld doordat de ledematen van de kinderen beginnen door te schieten, dan luidt al snel de conclusie dat (vooral) de Kia Niro een verstandiger keus is. Wanneer je het er voorin van neemt in de DS, dan is op de achterbank amper nog ruimte om een laptoptas om de vloer te plaatsen.
Dit alles maakt de DS 3 Crossback ook met elektrische aandrijving en daarbij horende lage bijtelling (volgend jaar: 8 procent) vooral tot auto voor de zakelijke rijder met het autohart op de juiste plaats.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze elektrische auto’s zijn dit jaar nog wél beschikbaar
Hoe kom je als zakelijke rijder nog snel – vóór 1 januari 2020 – aan een elektrische auto? Die vraag is actueel vanwege de nieuwe afspraken in het Klimaatakkoord. In tegenstelling tot eerdere afspraken geldt vanaf 1 januari 2020 niet langer 4 procent bijtelling, maar 8 procent. Dat kan een zakelijke rijder 1250 euro per jaar extra kosten, aldus de Vereniging Elektrische Rijders (VER). -
Autotest
Test Kia e-Niro: de betaalbare elektrische SUV
Kia is een van de eerste merken die een volledig elektrische SUV betaalbaar maakt. Leaserijders staan er voor in de rij. -
Rij-impressie
Stroomstoot voor de Nissan Leaf
De nieuwe Nissan Leaf e+ heeft een groter accupakket en een krachtiger elektromotor gekregen. Kunnen de Hyundai Kona Electric en de Kia e-Niro nu wel inpakken? -
Elektrische auto onbetaalbaar voor modaal gezin
De elektrische auto wordt langzaam maar zeker normaal op de weg. Vorige maand werd de grens van 50.000 elektrische auto's doorbroken. Maar de uitstoot van CO2 door auto's blijft onverminderd hoog, want de schone auto's zijn onbetaalbaar voor een modaal gezin. -
Vernieuwde Hyundai Kona Electric laadt 30 procent sneller op
Hyundai heeft de vernieuwde versie van de Kona Electric (modeljaar 2020) gepresenteerd. De elektrische auto laadt volgens de fabrikant nu 30 procent sneller op, dankzij een zogenoemd drie fase (11 kW) laadsysteem. De levering begint eind dit jaar, maar over een eventuele prijsverhoging is nog niets bekend.
-
Video
Tesla onthult zijn ‘betaalbare SUV’
Automaker Tesla heeft zijn nieuwe en naar eigen zeggen betaalbare SUV onthuld: de Model Y. Topman Elon Musk presenteerde de elektrische wagen in de ontwerpstudio van zijn bedrijf in Hawthorne. De basisversie van de Model Y moet vanaf 2021 verkrijgbaar zijn. -
Rij-impressie
Deze elektrische SUV kost 29.900 euro en is volgende maand leverbaar
MG maakt zijn beloften waar met zijn elektrische SUV. Vooral in Nederland liggen er kansen voor dit rijk uitgeruste model, dat met een vanafprijs van 29.900 zelfs de Hyundai Kona duur laat lijken. Onze autoredactie reed als een van de eersten met dit nieuwe model. -
RIJ-IMPRESSIE
De nieuwe Hyundai Ioniq Electric moet het hebben van slimme snufjes
De Hyundai Ioniq Electric is niet de meest sexy elektrische auto die je kunt kopen. Maar het Koreaanse merk heeft de auto nu verbeterd: met veel technologische snufjes, een aantrekkelijke prijs en een opgewaardeerd accupakket moet hij de harten van zakelijke rijders meer dan ooit voor zich winnen.