Volledig scherm
De productie van de Mercedes EQC in Bremen is begonnen © Daimler AG

Eerste elektrische SUV van Mercedes-Benz: de productie is begonnen

VideoDaimler is begonnen met de productie van de EQC, de volledig elektrische SUV van Mercedez-Benz. In de afgelopen jaren maakte Mercedes al een elektrische variant van de supersportwagen SLS ( de SLS AMG Electric Drive) én een volledig elektrische versie van de B-Klasse. De EQC is echter de eerste elektrische Mercedes die in grootschalige serieproductie gaat. Bovendien is hij de eerste elektrische SUV van het merk.

Maandag rolde de eerste auto van de band in de fabriek bij Bremen. De EQC is al te bestellen, al gaf het bedrijf eerder aan dat de SUV voor de rest van dit jaar uitverkocht is. De auto, met de volledige naam EQC 400 4Matic, krijgt  met zijn 80 kWh-batterijenpakket een bereik van 417 kilometer (WLTP) en verlegt daarmee geen grenzen. Sommige concurrenten komen verder. Een ander minpunt van het nieuwe model is dat het zogenaamde drie fase opladen niet mogelijk is. Dit beperkt de mogelijkheden voor snel laden. 

De auto weegt ruim 2.400 kg, waarvan een kwart voor rekening van het batterijenpakket komt. In totaal heeft de EQC 408 pk aan motorvermogen en sprint hij vanuit stilstand naar 100 km/u in 5,1 seconden. Hij heeft twee motoren, waarmee zowel de voor- als de achteras wordt aangedreven.

De fabrikant meldt dat de aanbevolen Duitse prijs voor het basismodel op 71.281 euro uitkomt. Dat is inclusief een btw-percentage van 19 procent. In Nederland pakt dat hoger uit. Op de Nederlandse website van Mercedes-Benz staat een totaalprijs van 80.995 euro genoemd.