Volledig scherm
De Russellgletsjer in Groenland © Shutterstock

Eerste ‘extreme race’ voor elektrische auto's vindt plaats in Groenland

Groenland is een van de vijf gastlocaties waar in 2021 het eerste Extreme E-kampioenschap zal plaatsvinden: een race voor elektrische terreinauto's. Wat de vijf locaties gemeen hebben? Ze hebben allemaal ernstig te lijden onder het klimaatprobleem: de opwarming van de aarde.

In de Extreme E-wedstrijden zullen elektrische SUV’s tegen elkaar racen op vijf van de meest afgelegen plekken ter wereld. Het kampioenschap wil hiermee de gevaren van global warming onder de aandacht brengen. ,,Extreme E heeft een sterk sportief doel om het gebruik van elektrische mobiliteit te promoten in de strijd voor een verlaging van de globale emissienormen, een onderwerp dat we niet langer kunnen negeren, vooral hier in Groenland”, zegt oprichter Alejandro Agag.

Agag is de oprichter van Formule E, een autosportklasse voor elektrische voertuigen.  De elektrische SUV’s  zullen het in Extreme E tegen elkaar opnemen in regio’s die te maken hebben met ecologische schade of die bedreigd worden door het klimaatprobleem. Er zullen geen toeschouwers aanwezig zijn bij de race, maar FoxSports verwierf de uitzendrechten om het publiek er wereldwijd kennis mee te laten maken.

Gletsjer

In Groenland ligt de tweede grootste ijskap ter wereld, maar de snelheid waarmee de ijskap smelt, verontrust klimaatwetenschappers en de plaatselijke bevolking die vaak niet meer kan jagen met sledehonden op het steeds dunner wordende ijs. De transportsector is verantwoordelijk voor 30 procent van het gebruik van fossiele brandstoffen, die de hoofdoorzaak zijn van de klimaatopwarming, zegt Peter Wadhams, professor oceaanfysica aan de Universiteit van Cambridge, die de organisatoren van de race adviseert.

De race in Groenland zal plaatsvinden gedurende drie dagen in een gebied nabij de Russell-gletsjer, in het westen van Groenland. ,,Racen in die regio zal geen kwalijke gevolgen hebben voor het milieu”, zegt Wadhams. ,,Maar de mogelijke bewustmaking en de educatie die met dergelijke krachtige sportplatforms kan worden gegenereerd, is enorm.” E Extreme is nog op zoek naar vier andere locaties die bedreigd worden door bijvoorbeeld ontbossing, de stijgend zeespiegel, woestijnvorming of plasticvervuiling.