Tekstkarren waarschuwen weggebruikers dat hardrijders op de N414 echt bekeurd zullen worden.
Volledig scherm
Tekstkarren waarschuwen weggebruikers dat hardrijders op de N414 echt bekeurd zullen worden. © keistadnieuws

Eerste van 20 trajectcontroles op regionale wegen maandag actief

Op de Bisschopsweg (N414) tussen Bunschoten en Baarn worden vanaf maandag boetes uitgedeeld aan hardrijders. Het is de eerste provinciale weg waar de trajectcontrole wordt aangezet. 

Bunschoten heeft daarmee de primeur. Op de weg mag maximaal 80 kilometer per uur worden gereden. Komend jaar worden op nog negentien andere provinciale wegen trajectcontrolesystemen aangezet. Een aantal daarvan is al geïnstalleerd, maar het gaat in alle gevallen om testsystemen die nog geen overtredingen signaleren. 

Volgens het Openbaar Ministerie is de invoering van trajectcontroles op zogeheten N-wegen noodzakelijk. Want hoewel deze wegen slechts goed zijn voor zes procent van het wegennet, valt hier bijna een kwart van de verkeersdoden. Vorig jaar werd de noodzaak voor een scherpe controle op de N414 nog eens aangetoond toen op deze weg een bestuurder werd betrapt op rijden met een snelheid van 190 kilometer per uur.

Borden

De trajectcontrole werd afgelopen november al geïnstalleerd. Een trajectcontrole meet de snelheid van de weggebruiker over een langere afstand. De snelheid wordt niet op één punt gemeten, maar de gemiddelde snelheid tussen twee meetpunten telt. Het systeem controleert dag en nacht op het overtreden van de maximumsnelheid.

De controles komen in beide rijrichtingen. De genoemde locaties zijn bij benadering en moeten nog definitief worden vastgesteld.

Op deze snelwegen zijn al trajectcontroles actief

A2 tussen knooppunt Holendrecht en Maarssen
A2 tunnel Maastricht, A4 tussen Leidschendam en Zoeterwoude
A4 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, A10 tussen Nieuwe Meer en Coentunnel
A12 tussen Den Haag centrum en Prins Clausplein
A12 Utrecht, Galecopperbrug
A13 tussen Berkel en Rodenrijs en Kleinpolderplein
A20 van Kleinpolderplein naar het Terbregseplein
A58 tussen Bergen en Zoom en Roosendaal
N62 Westerscheldetunnel