Volledig scherm
Eem blije Tesla-CEO Elon Musk in Peking, eerder deze maand © AP

Eindelijk: Tesla verdient geld

Sinds de oprichting in 2003 wilde het Tesla maar niet lukken: geld verdienen. Maar nu heeft de autofabrikant voor het tweede kwartaal op rij dan toch winst geboekt. Het resultaat was zoals topman Elon Musk al had aangekondigd: iets minder groot dan in het voorgaande kwartaal. Maar dat heeft volgens hem te maken met een eenmalige voorziening.

De winst in het vierde kwartaal kwam uit op 139 miljoen dollar. De kaspositie van Tesla, waar door de kritische volgers van het bedrijf altijd nauwgezet naar wordt gekeken, verbeterde met bijna 1,5 miljard dollar. Het bedrijf benadrukt voldoende geld in kas te hebben om aflopende leningen terug te betalen.

De omzet steeg van 3,2 miljard dollar een jaar eerder naar 7,2 miljard dollar aan het einde van het vierde kwartaal. Dit is vooral te danken aan de Model 3, die in steeds grotere aantallen van de lopende band rolt. De productie zal tegen het einde van dit jaar stijgen naar een “duurzaam" niveau van 7.000 auto's per week, verwacht Tesla. En dat is exclusief de 3.000 auto’s per week die de nieuwe fabriek in China gaat produceren.

Topman Elon Musk verwacht dat 2019 een “opwindend" jaar wordt met de opening van de nieuwe fabriek in Shanghai en de ‘geboorte’ van een compleet nieuwe Tesla: de Model Y. Dat wordt een nog kleinere en goedkopere auto dan de Model 3 die momenteel in Europa zijn debuut beleeft. Elon Musk zegt dat hij rekent op structurele winstgevendheid, na een jaar waarin Tesla gevaarlijk langs de afgrond scheerde.

Kijk hier naar de nieuwste Tesla:

Volledig scherm
© EPA