Volledig scherm
© Automotive IQ

Elektrische auto’s moeten vanaf juli klinken als benzine- of dieselmotor

Nieuwe elektrische auto's moeten vanaf  juli zijn voorzien van een akoestisch waarschuwingssysteem. Dit moet voorkomen dat deze voertuigen niet gehoord worden. Wereldwijd hebben bonden voor blinden en slechtzienden het verbod geïnitieerd.

De meeste inwoners van dorpen en steden waren juist zo blij dat de wereld een beetje stiller wordt door het stijgende aantal elektrische auto’s. Ze verhogen de levenskwaliteit, want geluid is letterlijk ziekmakend. Ook de bestuurders van elektrische auto's zelf genieten van de stilte aan boord. Maar de vreugde is van korte duur, want komende zomer is de introductie van een zogeheten Acoustic Vehicle Alerting Systems (AVAS) verplicht.

Elektrische voertuigen kunnen namelijk levensgevaarlijk zijn en niet alleen voor blinden. Het Amerikaanse Department of Transportation heeft geconstateerd dat elektrische voertuigen 37 procent vaker betrokken zijn bij ongevallen met voetgangers dan hun conventionele tegenhangers. Daarom moeten alle nieuw toegelaten auto's met een elektromotor vanaf 1 juli zijn voorzien van een waarschuwingssysteem. Een jaar later geldt die regeling voor álle elektrische auto's, plug-in hybrides en brandstofcelauto’s. Het gaat daarbij niet alleen om auto’s, maar ook om commerciële voertuigen met vier of meer wielen, zoals bussen.

De EU-verordening bepaalt dat het geluid tot een snelheid van 20 km/u wordt uitgezonden. Daarboven maken de banden zoveel geluid dat men ze daardoor kan horen aankomen. Het geluid moet lijken op een verbrandingsmotor en bestaan ​​uit frequenties die ook door ouderen goed waarneembaar zijn. Het volume moet minimaal 56 dB bedragen en niet meer dan 75 dB bij 20 km/u. Achteruitrijgeluiden zijn ook verplicht, standgeluid is optioneel. Een ‘pause switch’, een schakelaar om bijvoorbeeld ‘s nachts toch onhoorbaar door een woonwijk te kunnen rijden, is toegestaan.

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto’s en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/