Volledig scherm
© BMW

Elektrische BMW's terug want: 'onveilig voor kleine vrouwen'

Hoeveel vrouwen zijn er 1.52 meter lang, wegen 50 kilo en rijden in New Hampshire in een e-auto? Waarschijnlijk weinig. Niettemin moet BMW 30.000 ooit geleverde i3’s in de Verenigde Staten terugroepen.

De wagen is namelijk onveilig voor kleine vrouwen. Uit een crashtest blijkt dat kleine en lichte dames ernstig nekletsel op kunnen lopen bij een ongeval als ze zelf achter het stuur zitten.

De terugroepactie geldt alleen voor de Amerikaanse staat New Hampshire, omdat automobilisten daar zonder veiligheidsgordel mogen rijden. In alle andere 49 staten is de veiligheidsgordel, net als in Europa, wel verplicht. ,,Je zou kunnen denken, wie geen gordel draagt en gewond raakt bij een ongeluk heeft dat aan zichzelf te danken. Maar de Amerikaanse autoriteiten zien dat anders”, zo schrijft de Duitse krant Die Welt.

Crashtest

Uit eigen test van BMW, een crashtest met een pop op de bestuurdersstoel, kwam het ‘mankement’ niet aan het licht. Pas na tests van de Amerikaanse Food and Drug Administration National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) werd besloten de auto’s terug te halen. De resultaten liggen boven de toegestane norm.

BMW laat weten de test serieus te nemen en de auto’s daarom terug te roepen. Ook adviseert de Duitse onderneming om vooral een gordel om te doen tijdens het rijden. Een oplossing voor de BMW i3 wordt komende weken verwacht, aldus een woordvoerder van BMW. Het probleem kan mogelijk opgelost worden door de software bij te werken die de airbag bestuurt bij een ongeluk. Deze update wordt uitsluitend in de VS geïnstalleerd.