Volledig scherm
Romain Dumas breekt het 20 jaar oude record met zijn elektrische ID.R © Volkswagen AG

Elektrische Volkswagen verbreekt record van Formule 1-auto

VideoVolkswagen heeft met zijn elektrische ID.R de 1,86 km lange heuvelklim op het Goodwood Festival of Speed in 39,9 seconden afgelegd. Daarmee is het record dat in 1999 door coureur Nick Heidfeld met een Formule 1-auto op 41,6 seconden werd gezet, verbroken.

Romain Dumas manoeuvreerde de Volkswagen ID.R afgelopen weekend in recordtempo de berg op. Vorig jaar won Volkswagen met dezelfde auto ook al de hillclimb tijdens het Goodwood-festival, maar toen lukte het niet om de recordtijd van Heidfeld te verbreken. Dat lukt nu wel, nadat Volkswagen aanpassingen aan de accu’s had  gedaan.

De volledig elektrische aangedreven ID.R heeft een vermogen van 680 pk en weegt minder dan 1000 kg. De Formule 1-auto die twintig jaar lang het record in handen had was een McLaren-Mercedes MP4/13 met een V10-benzinemotor goed voor 780 pk. Nick Heidfeld was in 1999 één van de laatste coureurs die met een F1-auto de berg beklom. Om veiligheidsredenen werden Formule 1-auto’s later uitgesloten van deelname.

Volkswagen heeft de ID.R gemaakt om mee te doen aan de Pikes Peak Hillclimb. Vorig jaar wist de elektrische auto ook daar het record te verbreken. Dit jaar zette Volkswagen met een aangepaste versie van de ID.R de snelste tijd voor ev’s neer op Nürburgring.

Volledig scherm
Volkswagen ID.R © Volkswagen AG
  1. 2 miljoen euro over? Dan kan deze elektrische Ferrari-concurrent van jou zijn

    2 miljoen euro over? Dan kan deze elektri­sche Ferrari-concurrent van jou zijn

    In 2020 staat hij te glimmen in de bijzondere showroom van Louwman Exclusive langs de A2 bij Utrecht: de Pininfarina Battista. Van deze nieuwe, volledig elektrische supersportwagen uit Italië worden niet meer dan 150 stuks geproduceerd, waarvan er maximaal 50 naar Europa komen. Ook in Nederland is hij vanaf nu te bestellen, al gaat de Battista bij ons – exclusief belastingen – minimaal twee miljoen euro kosten.