Volledig scherm
© AFP

‘Elektro-step wordt miljardenbusiness’

In landen als Spanje en Frankrijk flitsen de elektro-steps je al aan alle kanten voorbij. Nederland loopt achter, maar ook hier zullen elektrische autopeds, e-bikes en andere vormen van micro-mobiliteit snel groeien.

Volgens onderzoekers van McKinsey & Co kan de wereldwijde omzet in de micro-mobiliteit gemakkelijk oplopen tot zo’n 150 miljard euro in 2030. ,,De markt groeit twee tot drie keer zo snel als die voor autodelen,” aldus McKinsey tegen Automobielmanagement.nl.

,,De gebruikers zien deze goedkope en intuïtieve vormen van mobiliteit vaak als snelste manier om je in een stad te verplaatsen", zegt Kersten Heineke van McKinsey. ,,Ook voor de aanbieders zijn ze aantrekkelijk, want met een aanschafprijs van rond de 400 dollar voor een elektro-step kun je al binnen een maand of drie winst gaan maken.” 

Mede-onderzoeker Florian Weig voegt daar aan toe: ,,Meer dan een kwart van de wereldbevolking woont in steden van meer dan een miljoen inwoners. Meestal kun je je daar met hooguit 15 kilometer per uur verplaatsen. Elektrische micro-mobiliteit kan daarvoor een interessante oplossing bieden.” In Nederland zal het nog wel even duren, want tot op heden is er nog geen elektro-step goedgekeurd voor de openbare weg.