Volledig scherm
© Clearmotion

Elke auto wordt binnenkort vliegend tapijt met digitaal onderstel

Een Amerikaans bedrijf heeft een ‘digitale’ wielophanging ontwikkeld, die nagenoeg alle koetswerkbewegingen elimineert. Het systeem komt volgend jaar op de markt. Vijf grote autofabrikanten hebben al interesse getoond.

Mercedes-Benz heeft al een wielophanging die met behulp van een camera het wedek scant. Zodra er een verkeersdrempel opduikt, wordt de vering extra slap gemaakt, zodat het lijkt alsof je over een natte cake rijdt in plaats van een verkeersdrempel. Het bedrijf Clearmotion denkt dat het nóg beter kan en wel met een volledig digitaal onderstel.

Acceleratiemeters

Het systeem maakt van de schokdempers actieve draagarmen. Een computer gekoppeld aan acceleratiemeters maakt het mogelijk om de demping bliksemsnel aan te passen via kleine motoren. Met deze technologie kan het koetswerk worden geïsoleerd van de ophanging en kan elke oncomfortabele beweging worden voorkomen. 

Vijf autofabrikanten

Clearmotion beweert zelfs de snelste proactieve ophanging ter wereld te hebben. Zelfs sneller dan de meest geëvolueerde systemen van supersportwagens en limousines. Het Amerikaanse bedrijf zegt bovendien al vijf grote autofabrikanten te hebben overtuigd. Het digitale chassis zal in 2019 als eerste worden toegepast bij een nichemodel, voordat het in 2020 in massaproductie gaat.

  1. Een emoji op je kentekenplaat: in Australië mag het

    Een emoji op je kenteken­plaat: in Australië mag het

    In Australië zijn vanaf 1 maart emoji's op kentekenplaten van auto's officieel toegestaan. In Queensland zijn de nieuwe nummerborden te bestellen, met keuze uit vijf verschillende smileys. Je kan kiezen tussen een emoji die een knipoog geeft, een zonnebril draagt, eentje die hartjes als ogen heeft, een die breeduit lacht of een die glimlacht. De gepersonaliseerde kentekenplaten kosten 500 Australische dollar, omgerekend ongeveer 315 euro.
  2. Elektrische auto zorgt voor recordomzet in autoverkoop

    Elektri­sche auto zorgt voor recordom­zet in autover­koop

    Vorig jaar steeg de omzet bij de verkoop van nieuwe auto’s tot een record van ruim €15 miljard. Bijna 12 procent van de omzet kwam uit de verkoop van volledig elektrische auto’s, blijkt uit analyse van ING. Ook in 2019 zet de opmars van elektrische aandrijving stevig door. Het marktaandeel volledig elektrisch steeg van 2,3 procent in januari 2018 naar 5,2 procent in januari 2019. Vooral zakelijke rijders kiezen er steeds vaker voor.