Volledig scherm
© ANP

‘Elke nieuwe auto moet straks automatisch remmen om aanrijding te voorkomen’

Elke nieuwe auto moet binnenkort een systeem hebben dat aanrijdingen kan voorkomen, zonder dat de bestuurder daar omkijken naar heeft. Zodra de camera en radar zien dat er een botsing dreigt, zal de auto zelf op de remmen gaan staan. Volgens persbureau Reuters zijn veertig landen, waaronder Japan en de leden van de Europese Unie, het hierover eens geworden. In juni zullen ze de knoop doorhakken over de verplichte invoering van deze technologie.

Het systeem is bekend onder de naam Advanced Emergency Braking System (AEBS), oftewel geavanceerd noodremsysteem. Het is al leverbaar in veel nieuwe personenauto's, waaronder ook goedkopere en kleinere modellen zoals de VW Polo of Ford Fiesta. Vanaf begin volgend jaar zouden ook alle vrachtauto's, bussen en bestelwagens ermee moeten worden uitgerust. AEBS rekent razendsnel uit in hoeverre er gevaar voor een aanrijding is. De huidige systemen kunnen dat nog niet bij alle rijsnelheden aan, meestal is de werking beperkt tot zo'n  60 km/u en dus vooral in stadsverkeer. Tot die snelheid kan de auto zelfstandig volledig tot stilstand komen. Bij hogere rijsnelheden redt hij dat niet, maar wordt de impact van de botsing in elk geval beperkt doordat de auto zelf al is gaan remmen.

Oudere auto’s

Er komt geen verplichting om AEBS in te bouwen in oudere auto’s. Dat zou ook een welhaast onmogelijke eis zijn, vanwege de benodigde hardware, zoals een snelle computer, radar en camera. In 2016 kwamen meer dan 9500 mensen om het leven door auto-aanrijdingen in EU-steden. In bijna de helft van de gevallen waren de slachtoffers voetgangers. De afgelopen jaren konden de meeste AEBS-systemen alleen maar auto's herkennen, maar tegenwoordig zijn ze - vooral dankzij de camera- ook steeds beter in staat om voetgangers, fietsers en zelfs overstekend wild te identificeren.