Volledig scherm
© Tesla

Elon Musk geeft toe: met Model 3 voor 35.000 dollar gaat Tesla failliet

Volgens Elon Musk is het bij de actuele productie-aantallen onmogelijk om zich te houden aan de belofte om een Model 3 te verkopen voor 35.000 dollar.  ,,Tesla zou dan verlies draaien en failliet gaan", zo verklaarde hij.

Tot nu toe heeft Tesla nog steeds niet bekendgemaakt hoeveel het allereerste 'betaalbare' model in Nederland gaat kosten. Wel gaf Tesla onlangs de specificaties en prijzen vrij van nieuwe, dure varianten van de Tesla Model 3 met twee motoren. De versies die het merk nu in de VS verkoopt, kosten 50.000 dollar. De kans is volgens experts klein dat de beloofde '35.000 dollar Tesla' er ooit komt. Daarmee dupeert Tesla honderdduizenden aspirant-kopers, die duizend dollar per persoon aanbetaalden om een Tesla Model 3 te kunnen kopen. Voorlopig zullen alleen dure topmodellen worden verkocht. Het topmodel, de Tesla dual motor all-wheel drive performance Model 3, gaat vanaf 78.000 dollar kosten. 

Slechte remweg

Musk beloofde dat de Tesla Model 3 sneller is dan de BMW M3 en tevens een betere afwerking zal kennen. Maar Consumer Reports, een gezaghebbende Amerikaanse consumentenorganisatie, constateert al een flink aantal gebreken. ‘De remweg van 46 meter bij honderd kilometer per uur bleek veel slechter dan die van elke andere hedendaagse auto die we hebben getest’, noteert de consumentenorganisatie. De Model 3 deed er zelfs twee meter meer over om tot stilstand te komen dan een F-150, een grote pick-up truck van Ford.

Harde vering

Ook op andere punten scoort de Model 3 niet goed. Zo klaagt het blad over de grote hoeveelheid windgeruis op de snelweg, de harde vering en de slechte steun voor passagiers op de achterbank. In combinatie met de lange remweg en de weerbarstige bediening van het touchscreen heeft dit ertoe geleid dat de Model 3 niet door Consumer Reports wordt aanbevolen.  Dit betekent een nieuwe tegenvaller voor Musk, die wel meteen maatregelen aankondigde om de remweg te verbeteren. Dit kan volgens hem door een 'firmware-update', dus een online aanpassing van de software, die volgens Musk de komende dagen al uitgevoerd kan worden.