Volledig scherm
© Mike MacKenzie

Elon Musk heeft weer wat nieuws

Tesla's topman Elon Musk is vaak het slachtoffer van nepnieuws, vindt hij zelf, en daar wil hij wat aan gaan doen met Pravda.

Pravda was tevens de naam van de propagandakrant van de Russische communistische partij van 1912 tot 1991. Pravda betekent 'waarheid', maar die term dekte niet helemaal de lading.  Met een gelijknamige website wil Musk nu journalisten die fake news maken aan de schandpaal nagelen.

'Rating'

Het project gaat scores bijhouden van publicaties, maar ook journalisten. Het idee van het bedrijf is dat journalisten een waardering of rating ontvangen van lezers over de waarheidsscore van alle artikelen die ze schrijven. Gedurende een langere periode resulteert dit in een gemiddeld cijfer, die een soort maatstaf moet zijn van hoe vaak een journalist of medium de waarheid opschrijft.

Marionetten

Musk ziet zichzelf als slachtoffer van diezelfde media, die iedere botsing met een Tesla breed uitmeten, klagen over de slechte jaarcijfers en de matige productie van de Model 3 aanstippen. Hij wijt dit aan het feit dat Tesla niet adverteert en dat de oliefabrikanten zo'n beetje alle kranten en tijdschriften in hun macht hebben en dat journalisten de marionetten zijn van de klassieke autofabrikanten.

You're Right!

Of Pravda ook de definitieve naam blijft is afwachten. De naam ‘You’re Right!’ ligt ook op tafel. Via Twitter peilt Musk wat de uiteindelijke naam van de site moet gaan worden. Misschien kan hij beginnen met het toetsen van een paar eigen beweringen. Zoals bijvoorbeeld deze: 'ik ga een elektrische auto bouwen die 35.000 dollar zal kosten'.