SpaceX-CEO Elon Musk tijdens een persconferentie over de SpaceX Crew Dragon demo-missie in maart 2019
Volledig scherm
SpaceX-CEO Elon Musk tijdens een persconferentie over de SpaceX Crew Dragon demo-missie in maart 2019 © AFP

Elon Musk verkoopt vier ‘tickets naar de ruimte’ aan particulieren

De Amerikaanse raketfabrikant SpaceX, eigendom van Tesla-topman Elon Musk, biedt in samenwerking met een Amerikaanse reisorganisatie vier tickets aan voor particulieren die een ruimtereis willen maken. De prijs van de tickets is niet bekendgemaakt.

De bouwer van de Falcon-draagraket SpaceX heeft een overeenkomst gesloten met Space Adventures, gevestigd nabij Washington. Die firma werkte samen met het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos om acht ruimtetoeristen met een Russische Sojoez naar het Internationaal Ruimtestation ISS te brengen en terug te halen.

Geen verblijf 

SpaceX, het bedrijf van Tesla-topman Elon Musk, biedt nu de kans om mee te vliegen met zijn door een Falcon-9 gelanceerde Crew Dragon, of de bemande versie van zijn onbemande cargo die voor rekening van het ruimtevaartbureau NASA transporten van en naar het ISS uitvoert. Die Crew Dragon moet binnen enkele maanden - echt bemand - voor het eerst vliegen, maar wanneer precies is nog niet bekend. 

De raketbouwer beklemtoont ruimtetoeristen geen verblijf in het ISS aan te bieden. SpaceX geeft geen details over de datum, de duur of het programma van de trip. Voorzitter Eric Andersen van Space Adventures zei dat de vlucht twee keer zo hoog kan gaan als voorgaande missies van een amateur-astronaut of bezoeker van het ruimtestation. Dit wentelt op ongeveer 400 km hoogte rond onze planeet.

Concurrentie

Ook werkzaam in de sector van het ruimtetoerisme zijn Virgin Galactic en Blue Origin. Zij werken aan trips tot 80 à 100 km hoogte of de grens van de ruimte, voor enkele minuten, voor 250.000 dollar of meer. Het ticket van SpaceX zal ongetwijfeld duurder zijn. 

Met een Falcon-9 heeft SpaceX maandag nog eens 60 satellieten tegelijk voor zijn Starlink-constellatie voor wereldwijd breedbandinternet gelanceerd. Het netwerk omvat nu al 300 kunstmanen. Voor de eerste keer sinds 2016 kon de teruggekeerde eerste rakettrap echter niet landen op een droneschip in de Atlantische Oceaan. Die trap werd gebruikt bij drie eerdere lanceringen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het in zee geplofte onderdeel nog eens gebruikt zal kunnen worden, en dat was wel de bedoeling.