Volledig scherm
© ANP

Enorme wachttijd bij CBR voor rijexamens: tot wel 10 weken

Voor het eerst sinds 2009 was de wachttijd voor het rijbewijsexamen afgelopen jaar langer dan zeven weken. Mede-oorzaak: 17-jarigen die examen doen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) nam in 2016 ruim 1,4 miljoen theorie- en praktijkexamens af. In 2015 waren dat er ruim zestigduizend minder. Doordat het aantal examens sterker groeide dan verwacht duurde het soms 10 weken voordat kandidaten konden afrijden.

Volgens het CBR is de stijging te danken aan de aantrekkende economie en de groeiende belangstelling voor examens van 17- en 18-jarigen.

Vanwege de toegenomen belangstelling lukte het sinds het voorjaar van 2016 volgens het CBR ‘lang niet overal’ om binnen de gewenste 7 weken af te rijden. In onder meer Utrecht en het Noord-Brabantse Mierlo liepen de wachttijden vorig jaar op tot 10 weken, zo blijkt uit gegevens van het CBR. Ook in Brabant, Noord -en Zuid-Holland waren de gemiddelde wachttijden met 8 tot 9 weken vaak hoog. Volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen is het sinds 2009 niet meer voorgekomen dat aankomend bestuurders niet binnen 7 weken een rijexamen konden reserveren.

Zaterdag

Volgens het CBR blijft het door de toegenomen belangstelling tot in het tweede kwartaal van 2017 druk. ,,Wij streven ernaar dat rijscholen binnen 7 weken rijexamen kunnen reserveren’’, legt CBR-voorlichter Nathalie Dingeldein uit. ,,In elk geval tot het tweede kwartaal blijft het spannend of we dat halen’’, erkent ze. ,,Vorig jaar hebben we dat niet overal gehaald.’’ Om aan de gestegen vraag tegemoet te komen konden mensen ook afrijden op zaterdag en worden er nieuwe examinatoren opgeleid en aangenomen.

Het afgelopen jaar zijn er 83.000 auto-examens afgenomen bij 17-jarigen. Daarmee nemen de 17-jarigen inmiddels 20 procent van het totaal aantal praktijkexamens voor de auto voor hun rekening. Sinds november 2011 is het mogelijk om vanaf 16,5 jaar rijles te nemen. Vanaf 17 jaar is praktijkexamen toegestaan. Wie slaagt mag al voor zijn achttiende rijden, maar wel onder begeleiding van een coach.

Slagingspercentage

Sinds de start van het zogenoemde ‘2todrive’ in 2011 zijn ruim 185.000 jongeren geslaagd voor het autorijbewijs. Het slagingspercentage ligt op 56 procent. Daarmee doen de jonkies het fors beter dan het landelijk gemiddelde, dat blijft steken op 50 procent geslaagden.

Het experiment van het ministerie van Infrastructuur en Milieu is bedoeld om verkeersveiligheid onder jongeren te vergroten. Uit Duits onderzoek blijkt dat jongeren 20 procent minder brokken maken en 30 procent minder overtredingen veroorzaken als ze eerst onder begeleiding van een coach hebben gereden. Verkeersminister Melanie Schulz besloot in 2015 2todrive definitief in te voeren.

Slaag jij voor het theorie-examen? Doe de test!