Volledig scherm
Kettingbotsing op de E314 bij het Belgische Maasmechelen op 14 maart 2018. © BELGA

EU verplicht extra veiligheidssystemen in de auto vanaf 2022

Elke nieuwe auto moet vanaf 2022 een groot aantal veiligheidssystemen aan boord hebben. Binnen de Europese Unie geldt dan een wettelijke verplichting voor een intelligente snelheidsassistent, een aansluiting voor een alcoholslot, een automatisch noodremsysteem, verbeterde gordels en rijstrookbewaking.

En daarmee is het met de lijst van verplichte voorzieningen nog niet gedaan. Een camera of ultrasone sensor (‘parkeerpieper’) moet het achteruitrijden veiliger maken. Ook een datarecorder wordt verplicht en kan worden gebruikt in geval van een ongeluk, evenals een waarschuwingssysteem dat slaperigheid en smartphonegebruik door de bestuurder opmerkt.

Veel van deze snufjes worden ook verplicht voor nieuwe bestelwagens, vrachtwagens en bussen. Verder moeten trucks systemen hebben die de chauffeurs attenderen op voetgangers, fietsers en verkeer in de de  beruchte ‘dode hoek’.

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben over dit alles een politiek akkoord bereikt. Volgens de Europese Commissie leiden de maatregelen tot 25.000 minder verkeersdoden tegen 2038 en ten minste 140.000 minder slachtoffers met ernstige verwondingen.

Menselijke fouten

Negen op de tien verkeersongelukken zijn toe te schrijven aan menselijke fouten. ,,We kunnen en moeten hier verandering in brengen’’, aldus EU-commissaris Elżbieta Bieńkowska (Industrie). ,,Met de nieuwe geavanceerde veiligheidsfuncties die verplicht worden, kunnen we dezelfde impact hebben als toen de veiligheidsgordels voor het eerst werden geïntroduceerd.’’

De Europese Adviesraad voor Transportveiligheid (ETSC) reageert tevreden. ,,Een grote sprong voorwaarts voor de verkeersveiligheid in Europa’’, meent directeur Antonio Avenoso.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) juicht de maatregel toe. ,,Heel mooi dat Europa hier werk van maakt’’, laat ze via haar woordvoerder weten. ,,Want dit soort innovaties helpen om het verkeer veiliger te maken en het aantal slachtoffers omlaag te brengen.’’