De Duitse verkeersminister Andreas Scheuer mag zijn tolheffing van Europa niet invoeren.
Volledig scherm
De Duitse verkeersminister Andreas Scheuer mag zijn tolheffing van Europa niet invoeren. © AFP

Europees Hof acht Duitse tolheffing voor personenauto's in strijd met EU-recht

UpdateHet Europese Hof van Justitie oordeelt dat de voorgenomen Duitse tolheffing voor personenverkeer in strijd is met het Europese recht. Duitsland wilde de heffing volgend jaar invoeren, maar Nederland en Oostenrijk vochten de snelwegtaks aan.

De Duitse verkeersminister Andreas Scheuer maakte begin dit jaar bekend dat met ingang van oktober 2020 personenauto's tol moeten gaan betalen voor het gebruik van de Duitse snelwegen. Tot nu toe gold al een kilometerheffing voor vrachtwagens bij onze oosterburen.

De zogenaamde ‘PKW-maut’ op de Duitse autobahn kon op verzet van Nederland rekenen, omdat die maatregel grensoverschrijdend verkeer zou verhinderen. Duitsers zelf worden gedeeltelijk gecompenseerd voor de tol, waardoor het tolsysteem discriminerend zou zijn voor andere automobilisten.

‘Gerechtigheid’

Nederland en Oostenrijk stapten daarom naar het Europese Hof, dat nu oordeelt dat het invoeren van de Maut inderdaad in strijd is met het Europees recht. De economische last voor het gebruik van de autobahn komt door de heffing volledig op het bordje van buitenlandse automobilisten te liggen en dat mag niet.

Volgens Scheuer is de tolheffing echter een kwestie van ‘gerechtigheid’. ,,Iedereen die de infrastructuur in Duitsland gebruikt, gaat daarvoor betalen, zonder dat Duitsers daarvoor meer gaan betalen’’, sprak hij in zijn nieuwjaarstoespraak.

Opsteker

Onze verkeersminister, Cora van Nieuwenhuizen, is tevreden met de uitspraak. ,,Dit is een opsteker voor de Nederlandse automobilist die nu niet de kosten voor het Duitse vignet gaat voelen. Ik ben er blij mee dat ons verzet succes heeft gehad.’’

,,De uitspraak is vooral ook goed nieuws voor de automobilisten en ondernemers uit de grensregio, want het hof stelt dat het vignet in combinatie met de voorgenomen compensatie ook in strijd zou zijn met het vrije verkeer van goederen en diensten’’, aldus de bewindsvrouw.

Opgelucht

Ook de ANWB is blij dat de tolheffing niet mag van het Europees Hof. De belangenbehartiger is ‘opgelucht dat dit plan nu de prullenbak in kan’. Ook Nederlandse vakantiegangers kunnen volgens de ANWB opgelucht ademhalen.

,,Wij hebben ons vanaf de eerste minuut verzet met heel veel ANWB-leden. Met ruim 40.000 handtekeningen zijn we naar Brussel afgereisd om het Europees Parlement en de Commissie in stelling te brengen’’, aldus ANWB-directeur Frits van Bruggen. 

  1. Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’
    INTERVIEW

    Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’

    Op het eerste oog lijken de recente vernieuwingen aan de BMW 5-Serie niet schokkend: een nieuwe neus, andere bumpers, verbeterde navigatie en klaar is Klaus. Maar is dat wel zo? De productexpert van het Duitse merk legt uit: ,,We kunnen niet klakkeloos een elektrische versie introduceren. Voor onze klanten, zeker die in Nederland, is het veel belangrijker dat de plug-in hybride 530e nu wél een flinke caravan kan trekken.”