Volledig scherm
© CNG

Even je auto vol tanken kan straks ook thuis 'via het gasfornuis'

Experts denken dat we er niet aan ontkomen om ook CNG - oftewel aardgas - grootscheeps in te zetten om met auto's de CO2-doelstellingen te halen. Het gebrek aan geschikte tankstations kan worden gecompenseerd door thuis aardgas te 'tanken'.

Auto’s die op CNG rijden, zijn milieuvriendelijker en zuiniger dan diesel- en benzine-uitvoeringen. Autorijden op gas kost ook zo’n 30 procent minder aan de pomp. Een mogelijke oplossing voor het tekort aan pompstations is thuis tanken. Een energieleverancier heeft al een oplossing bedacht waardoor mensen hun auto voortaan thuis kunnen volgooien, meldt de Belgische website Gocar.be.

Een belangrijk voordeel van aardgas vergeleken met waterstof, dat autofabrikanten óók als oplossing voor de toekomst zien, is dat er al een omvangrijk netwerk van leidingen ligt, waarmee de brandstof vrijwel elke woning bereikt.

Voor 4.000 euro kan energieleverancier Zéno een thuispomp plaatsen. Het enige wat je nodig hebt, is een aansluiting op aardgas, een garage en een compressor. Het grote nadeel is dat het lang duurt: reken op 4 tot 5 uur, terwijl dat bij een tankstation vier tot vijf minuten in beslag neemt. 

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto's en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/

  1. Ongeluk met een zelfrijdende auto: wie is er verantwoordelijk?
    Video

    Ongeluk met een zelfrijden­de auto: wie is er verantwoor­de­lijk?

    Nooit meer zelf sturen én een verkeer zonder ongelukken! Het ideaal van de zelfrijdende auto klinkt als twee futuristische vliegen in één klap. Google, Tesla en Uber zijn afzonderlijk experimenten gestart om dit te realiseren. De grote vraag is: wie is verantwoordelijk als een zelfrijdende auto een ongeluk maakt? Chauffeur, monteur of auto? Dr. Merel Noorman (Tilburg University) geeft antwoord in een nieuw college van Universiteit van Nederland*.