Volledig scherm
De voormalig ceo van Audi, Rupert Stadler © EPA

Ex-topman Audi officieel in staat van beschuldiging wegens sjoemelsoftware

Openbare aanklagers in München hebben de voormalige topman van autobouwer Audi, Rupert Stadler, officieel in staat van beschuldiging gesteld vanwege zijn rol in het dieselgate-schandaal. De aanklacht is onderdeel van een breder justitieel onderzoek naar de Volkswagen Groep, het moederbedrijf van Audi. 

Stadler zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan vervalsing en misleiding. Hij is als topman van Audi inmiddels opgevolgd door de Nederlander Bram Schot. Stadler was volgens het Openbaar Ministerie jarenlang op de hoogte van de fraude binnen het bedrijf en hield dat moedwillig onder de pet. Drie andere verdachten zouden de motortechniek voor Audi, Volkswagen en Porsche hebben ontwikkeld met illegale software die de waardes van uitlaatgassen beïnvloedde. Stadler heeft al enkele maanden vastgezeten, mede omdat werd gevreesd dat hij een getuige zou hebben gemanipuleerd.

Het dieselschandaal kostte Volkswagen tot nu toe 30 miljard euro. Volkswagen manipuleerde de motoren van zo’n 11 miljoen dieselvoertuigen om de uitstoot van onder meer CO2 tijdens uitlaatgas-tests minder te doen lijken dan die daadwerkelijk was. De software herkende de laboratoriumsituatie: omdat de auto op de rollenbank in een werkplaats stond, verplaatste hij zich niet en dat werd door de technologie herkend. Het gesjoemel kwam aan het licht tijdens tests in de VS.