Volledig scherm
Ex-VW CEO Martin Winterkorn © VW

Ex-Volkswagen topman Winterkorn aangeklaagd wegens dieselschandaal

Een federale 'grand jury' in de Verenigde Staten heeft ex-Volkswagen-CEO Martin Winterkorn en vijf andere ex-topmannen van het VW-concern aangeklaagd wegens samenzwering, fraude en schending van de Clean Air Act.

Dit vanwege hun vermeende betrokkenheid bij het dieselschandaal met sjoemelsoftware die de uitstootnormen manipuleerde. De aanklacht, uitgesproken in Detroit, baseert zich op de vaststelling dat de topmannen op de hoogte waren van de frauduleuze software en dat ze doelbewust probeerden om informatie achter te houden toen de software werd ontdekt door onafhankelijke onderzoekers. 

20 miljard

Winterkorn (70) CEO van VW van 2007 tot 2015, wordt er nu van beschuldigd mee te hebben gewerkt aan het achterhouden van informatie. De juridische actie is de nieuwste ontwikkeling in het schandaal dat heeft geresulteerd tot veroordelingen van andere VW-executives en dat het bedrijf al meer dan $ 20 miljard heeft gekost aan boetes, civiele procedures en schikkingen. Tot  nu toe was de top van het bedrijf altijd buiten schot gebleven. 

  1. 2 miljoen euro over? Dan kan deze elektrische Ferrari-concurrent van jou zijn

    2 miljoen euro over? Dan kan deze elektri­sche Ferrari-concurrent van jou zijn

    In 2020 staat hij te glimmen in de bijzondere showroom van Louwman Exclusive langs de A2 bij Utrecht: de Pininfarina Battista. Van deze nieuwe, volledig elektrische supersportwagen uit Italië worden niet meer dan 150 stuks geproduceerd, waarvan er maximaal 50 naar Europa komen. Ook in Nederland is hij vanaf nu te bestellen, al gaat de Battista bij ons – exclusief belastingen – minimaal twee miljoen euro kosten.