Een elektrische auto bij een snellaadstation van Fastned.
Volledig scherm
Een elektrische auto bij een snellaadstation van Fastned. © ANP

Fastned stelt uitgifte aandelen plots uit, beursgang wél door

Een dag voordat Fastned zijn debuut maakt op de beurs van Amsterdam stelt de exploitant van snellaadstations de uitgifte van nieuwe certificaten plots uit. Reden zijn de geruchten dat het kabinet de fiscale stimulering van elektrische auto's flink wil terugschroeven.

De beursgang zelf gaat wél door, beklemtoont het bedrijf in een persverklaring. Fastned liet vorige week nog weten 27 tot ruim 30 miljoen euro op te willen halen met de uitgifte van maximaal drie miljoen certificaten. Op het laatste moment gaat dat niet door. 

Fastned noemt als oorzaak de toegenomen onzekerheid over het overheidsbeleid met betrekking tot fiscale prikkels voor elektrisch rijden in Nederland. De eerdere beslissing om ook nieuwe aandelen uit te geven gebeurde op basis van positieve marktsignalen. Die blijken nu minder rooskleurig zijn voor beleggers. In de uitwerking van het klimaatakkoord zou het kabinet de subsidies voor stekkerauto's flink willen verminderen, schreef de NOS begin deze week. Hoewel dat nieuws door niemand bevestigd is, trekt Fastned nu de stekker uit de uitgifte van de certificaten.

Glans weg

Het opmerkelijke besluit haalt de glans van de in april aangekondigde beursgang af. Bedoeling was dat Fastned-ceo Michiel Langezaal vrijdag op Beursplein 5 feestelijk de gong zou luiden. Hoewel dat niet afgeblazen zal worden - de beursgang zelf gaat immers door - zal de ceremonie nu lang zo leuk niet zijn voor het bedrijf.

Volgens Fastned betekent het uitstel niet dat de exploitant nu niet meer kan groeien. Het bedrijf, dat inmiddels 101 laadstations heeft staan langs vooral Nederlandse en Duitse snelwegen, zegt voorlopig vooruit te kunnen met de obligatie-uitgiften en kapitaalstortingen van afgelopen jaar. ,,Afhankelijk van de ontwikkeling van het marktsentiment zal Fastned op termijn mogelijk met een nieuwe aanbieding voor investeerders komen.”

Desalniettemin zal Fastned op niet al te lange termijn geld nodig hebben om zijn grote ambities waar te maken. De exploitant streeft naar een pan-Europees netwerk van laadstations, liet ceo Michiel Langezaal onlangs nog weten in een interview met het AD.

Geen verwatering

Het uitstel van de uitgifte betekent volgens Fastned dat er geen verwatering zal plaatsvinden voor huidige houders van certificaten van aandelen. Fastned verwacht de komende tijd nieuwe laadstations aan zijn netwerk toe te voegen. Deze ontwikkelingen worden gefinancierd met opbrengsten van eerdere obligatie-emissies en kapitaalverhogingen.

Fastned-ceo Michiel Langezaal met oprichter en groot aandeelhouder Bart Lubbers.
Volledig scherm
Fastned-ceo Michiel Langezaal met oprichter en groot aandeelhouder Bart Lubbers. © Roos Korthals Altes