Fietsers en voetgangers vogelvrij in het verkeer
Het verkeer wordt steeds veiliger voor automobilisten, maar het risico op overlijden wil voor fietsers en voetgangers maar niet dalen. In acht jaar tijd stierven meer dan 70.000 mensen te voet of per fiets in Europa.
Delen per e-mail
Fietsers en voetgangers zijn veel te slecht beschermd op de Europese wegen. Dat is de reden waarom er elk jaar duizenden doden vallen, stelt het European Road Safety Council (ETSC), een Brusselse non-profitorganisatie die zich inzet voor minder verkeersdoden en -gewonden, na onderzoek.
Tussen 2010 en 2018 stierven in Europa meer dan 70.000 voetgangers en fietsers en de overgrote meerderheid overleed na een ongeluk met een motorvoertuig, namelijk 83 procent van de fietsers en 99 procent van de voetgangers.
Jaarlijks 7400 doden
In 2018 ging het in 29 procent van alle verkeersongelukken om incidenten met voetgangers en fietsers, aldus het ETSC, dat de ongevallenstatistieken van alle EU-staten en buurlanden zoals Noorwegen en Zwitserland evalueerde. De helft van de slachtoffers was over de 65 jaar.
Volgens het ETSC worden elk jaar gemiddeld ongeveer 5200 voetgangers en 2200 fietsers gedood bij verkeersongevallen in de Europese Unie. Hoewel het aantal gedode automobilisten tussen 2010 en 2018 met 24 procent daalde, bleef het sterftecijfer onder fietsers vrijwel ongewijzigd.
Versmalde kruispunten
Het hoge aantal ongevallen onder fietsers heeft mogelijk te maken met het feit dat steeds meer mensen elektrische fietsen gebruiken. Het ETSC klaagt echter ook over het falen van de EU. Veel regeringen, lokale autoriteiten en voertuigfabrikanten investeerden niet genoeg in de bescherming van de meest kwetsbare weggebruikers.
De gevarenpunten zijn bekend. Uit het ETSC-onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 28 procent van alle dodelijke fietsongevallen op kruispunten gebeurt - als ze veiliger worden gemaakt, kunnen veel ongevallen worden voorkomen. Op veel plaatsen ontbreken trottoirs en veilige kruispunten. Wanneer de rijbaan bij kruisingen wordt versmald, vertraagt dit het autoverkeer en hoeven voetgangers minder ver te lopen om naar de overkant van de straat te komen.
Dode hoek
De auteurs van de studie benadrukken ook het gevaar van afslaande bussen en vrachtwagens: in Nederland sterft bijvoorbeeld 36 procent van de fietsers die in aanrijding komen met een zware vrachtwagen. De EU heeft maatregelen voorgeschreven om de dode hoek in vrachtwagens te vermijden, maar het zal nog jaren duren voordat deze in de praktijk effect sorteren.
Veilige overgangen, bewaakte 30 kilometer per uur-zones of de gelijkstelling van fiets- en autoverkeer qua voorrang zijn enkele suggesties van het ETSC-project. Ook blijkt dat een groot aantal landen weliswaar het aantal verkeersslachtoffers omlaag wil brengen, maar dat veel overheden niet eens een doelstelling hebben geformuleerd bij ongevallenpreventie voor fietsers en voetgangers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
Nieuwe super-accu van 3000 euro: tien minuten laden, 400 kilometer rijden
De perfecte accu voor elektrische auto’s lijkt nu echt in zicht. Ingenieurs van Penn State University in de Verenigde Staten hebben een prototype gemaakt dat bewijst: Elektrisch rijden kan net zo gebruiksvriendelijk zijn als rijden in een diesel- of benzine-auto. -
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
PREMIUM
Minder verkeer op de weg in 2020, maar nog steeds veel doden: hoe kan dat?
Het is door corona minder druk op de weg, toch is het aantal verkeersdoden in 2020 hoog, zo becijfert Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Net als een jaar eerder zijn in 2020 bijna zevenhonderd mensen bij een verkeersongeval om het leven gekomen: 661 in 2019 en ongeveer 680 afgelopen jaar. -
De ‘taxi’ van het slagveld is straks niet meer te raken met een raket
De meer dan 120 pantserinfanterievoertuigen van de landmacht zijn vanaf 2026 niet meer uit te schakelen met anti-tankraketten. De bewapende ‘taxi’s’ van het slagveld krijgen een speciaal raketschild dat de inkomende projectielen voortijdig laat ontploffen.
-
gratis nieuwsbrief auto
Nu 2 keer per week de nieuwsbrief van onze autoredactie: gratis in je mailbox
De nieuwsbrief van onze autoredactie verschijnt voortaan niet één maar twee keer per week: op zaterdag én op woensdag. Gratis alles over auto’s, verkeer en mobiliteit in je mailbox: het laatste nieuws, tests, interviews, vragen van lezers en achtergrondverhalen. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Auto. Klik op de grote blauwe actieknop hieronder om je meteen aan te melden. De nieuwsbrief Auto vind je vervolgens onder de knop Thema's. -
Dit is opnieuw de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota Corolla is voor het derde jaar op rij de bestverkochte auto ter wereld. Van dit model werden volgens website Focus2move afgelopen jaar 1.134.262 exemplaren verkocht. -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd.