Volledig scherm
© Gazelle

Fietssnelweg bij Schiphol moet files tegengaan

Wegenbouwer BAM Infra, fietsfabrikant Gazelle en een aantal andere initiatiefnemers willen een ‘snelweg’ voor de elektrische fiets tussen Amsterdam, Schiphol en Hoofddorp aanleggen.

De initiatiefnemers spreken liever van een mobiliteitsconcept, want het gaat om meer dan asfalt alleen. Het concept biedt volgens hen een oplossing voor dichtslibbende wegen rond Amsterdam en Schiphol. Gehoopt wordt dat zakelijk verkeer en reizigers na de aanleg gebruik gaan maken van de speedbike. Dat is de snellere elektrische fiets. 

22 kilometer

Het concept richt zich op gebruik van de e-bike in de regio Hoofddorp-Amsterdam, met Schiphol als middelpunt. De basis wordt gevormd door de aanleg van een snelfietsroute van 22 kilometer. Hierdoor wordt het voor de 60.000 medewerkers aantrekkelijker om met de elektrische fiets naar Schiphol te reizen. Aantrekkelijke fietsprogramma’s en werkgeversprogramma’s met leasemogelijkheden moeten het fietsgebruik stimuleren, zo meent het consortium.

Fly+Bike

Ook reizigers die op Schiphol landen, kunnen gebruik maken van het fietspad. Voor zakelijke passagiers komt er een fietsverbinding tussen het vliegveld en de Zuidas. Deze afstand is 13 kilometer en dus geschikt voor een e-bike of speedbike. Voor toeristen is er Fly+Bike. Zij reserveren bij het boeken van hun vliegticket direct een fiets en gebruiken die om in Amsterdam te komen. Dit draagt bij aan de beleving ‘Nederland fietsland’ en een betere spreiding van de toeristenstroom. Via een speciale elektrische kofferservice wordt de bagage afgeleverd en opgehaald.

Zes miljoen euro

Het mobiliteitsconcept, inclusief de voorbereidingen op het gebruik van deelfietsen, leasefietsen en Fly+Bike, kost een kleine 6 miljoen euro en is volgens de initiatiefnemers eenvoudig te realiseren. De ruggengraat van het plan, de snelfietsroute, bestaat voor 80 procent uit bestaande paden. Bij het deel dat nog ontbreekt gaat het vooral om de aanleg van infrastructuur, verbetering van de veiligheid en het plaatsen van wegwijzers.