Finishvlag-koplamp en instelbaar achterlicht: waarom Audi komt met oled-verlichting
Audi levert als een van de weinige automerken oled-verlichting op auto’s. De vooruitstrevende techniek maakt opvallende lichtpatronen mogelijk; zo heeft de zojuist vernieuwde Q5 instelbare achterlichten en krijgt de aanstaande RS3 heuse finishvlaggetjes in z’n koplampen. En dat is pas het begin.
De afgelopen jaren probeerde Audi telkens weer op te vallen met bijzondere verlichting op zijn modellen. Zo introduceerde het Duitse automerk als een van de eerste autobouwers led-strips in de koplampen die altijd branden, ook bekend als led-dagrijverlichting. Ook ‘dynamische’ knipperlichten – die niet simpel knipperen, maar een bewegende sliert vormen zodra je richting aangeeft – zagen we voor het eerst bij Audi. Nu grijpt het merk de komst van de vernieuwde Q5 aan voor de volgende stap.
Audi geeft de opgefriste semi-terreinwagen achterlichten mee die zijn voorzien van oled-techniek. Die afkorting komt van organic light-emitting diodes; extreem kleine lichtbronnen die zich heel snel en nauwkeurig laten aansturen. Een enkele oled is een millimeter dik, terwijl een gebruikelijke led-module 20 tot 30 millimeter ruimte nodig heeft, aldus Audi. Zodoende kan het merk veel meer oled-elementen kwijt in de koplampen en achterlichten van een auto en dat zorgt voor opmerkelijke mogelijkheden.
Drie standen
In elk achterlicht van de vernieuwde Q5 zitten (tegen bijbetaling) in totaal achttien segmenten met oleds, waardoor de eigenaar van de auto drie verschillende lichtontwerpen kan kiezen. Deze verschijnen als een soort digitale ‘welkomstceremonie’ wanneer je op de auto af loopt en hem ontgrendelt. Bovendien verandert de indeling van de achterlichten zodra de bestuurder zijn Q5 in de sportievere ‘Dynamic’-modus zet. Wat daar het nut van is, blijft de vraag.
Overigens werkt Audi ook voor andere modellen al aan oled-verlichting. Zo ontdekte een Spaanstalige autowebsite op gelekte foto’s dat de komende RS3 (de meest sportieve versie van de A3, die nog niet onthuld is) andere koplampen krijgt dan de minder sterke varianten. In de onderste hoeken van de koplampen prijkt namelijk een kleine finishvlag, zoals die onder meer gebruikt wordt bij autoraces. De iets minder krachtige S3 krijgt twee schuine oled-streepjes per koplamp.
Ook de elektrische e-Tron-modellen van het merk krijgen in de toekomst een eigen ‘koplamphandtekening’. Daarmee wil het automerk op een subtiele manier onderscheid maken tussen de diverse modelreeksen.
Gimmick
Hoewel de oled-technologie vooralsnog vooral een gimmick lijkt, benadrukt Audi in het persbericht de toekomstige mogelijkheden van slimme verlichting. Zo krijgt de nieuwe Q5 al een functie waarmee de auto communiceert met andere weggebruikers; zodra een andere auto binnen twee meter van de achterbumper komt, gaan alle oleds branden om aan te geven dat de Q5 nog stilstaat. Zodra de auto weer rolt, springen de achterlichten naar hun gebruikelijke indeling.
Volgens Audi is dit nog maar het begin van zogenoemde vehicle-to-X-communicatie (v2X). In de toekomst wordt het bijvoorbeeld mogelijk waarschuwingstekens of andere boodschappen te vormen in de koplampen en achterlichten. Denk aan een stel uitroeptekens tijdens een noodstop of een groen handje aan de voorkant om aan een voetganger te laten weten dat de auto hem of haar heeft gezien. Dat laatste kan erg handig zijn bij zelfrijdende auto’s, waarbij een bestuurder zelf minder hoeft op te letten. Vanwege deze toepassingen stelt Audi dat oled-technologie flink gaat bijdragen aan de veiligheid op straat.
Op dit moment zijn dat soort boodschappen overigens volgens de wet nog niet toegestaan op auto’s. Maar Audi werkt naar eigen zeggen nauw samen met overheden en andere instanties om de regels aan te passen op de toekomstige mogelijkheden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bij deze werkgever krijg je 18 cent per kilometer voor lopen en fietsen: ‘Je krijgt mensen moeilijk auto uit’
Den Haag -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
TESTARCHIEF
Alle tests van onze autoredactie vind je hier
Wekelijks test onze autoredactie de nieuwste modellen. Alle autotests kun je snel en eenvoudig terugvinden in het testarchief hieronder. -
PREMIUM3
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
AUTOTEST
Test Audi Q5: hybride Q5 is de perfectie nabij
Audi voorziet zijn modellen in rap tempo van hybridetechniek. Dat scheelt niet in de bijtelling, maar leidt wel tot een lagere aanschafprijs. Immers: hoe minder CO2-uitstoot, des te minder belasting.
-
Audi onder stroom: deze 20 elektrische modellen komen nog vóór 2025
-
-
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
Met video's
‘Goedkopere wasprogramma's vaak beter dan de duurste’
De meeste automobilisten zijn voor het wassen van hun auto aangewezen op een wasbox of wasstraat. In veel gemeenten is het wassen van je auto op straat namelijk verboden. Goedkoop is zo'n wasstraat allang niet meer. Toch kun je jaarlijks flink besparen op je wasprogramma's.