Volledig scherm

Flitspaal bekeurt herrie makende motorfietsen en auto's

In Genève kunnen binnenkort niet alleen auto's worden geflitst die een snelheidsovertreding begaan, maar ook voertuigen die teveel herrie maken. Doel: autopatsers en motorrijders bekeuren met dikke sport-uitlaten.

Het parlement van Genève wil bestuurders van auto’s straffen die teveel lawaai maken. Hiervoor wordt nu een apparaat ontwikkeld waarmee het volume van de voertuigen kan worden gemeten terwijl ze voorbijrijden - een soort ‘geluidsflitser'.

Verkeerslawaai is de op een na zwaarste vorm van milieubelasting, na luchtvervuiling, zo motiveerde het parlement de opdracht. Zestig procent van de bevolking van Genève lijdt onder verkeerslawaai. Het kan hartziekten en diabetes verergeren. Volgens de grondwet van het kanton Genève hebben de inwoners recht op een gezonde leefomgeving.

Het Parlement gaf de regering daarom opdracht om een ​​apparaat te ontwikkelen dat het volume voorbijrijdende auto’s kan detecteren en het voertuig zal flitsen als een geluidsdrempel wordt overschreden. De politie kan vervolgens boetes uitdelen voor de overschrijding van de nog vast te stellen limiet. Het duurt twee tot vier jaar voor het apparaat klaar is.