Fors meer boetes uitgedeeld voor negeren rood kruis
Het aantal boetes dat is uitgeschreven voor het negeren van een rood kruis, is vorig jaar explosief gestegen. In 2020 werden ruim 4920 boetes uitgeschreven voor de overtreding, terwijl dat er het jaar daarvoor 3159 waren. Dat meldt Rijkswaterstaat.
Delen per e-mail
Het aantal boetes is in een jaar met 55 procent toegenomen. In heel 2018 schreven weginspecteurs nog 1653 bonnen uit voor het negeren van een rood kruis. De hoogte van de boete wordt bepaald door het Openbaar Ministerie.
De belangrijkste reden dat mensen rode kruizen negeren is volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat afleiding. En hoewel het vorig jaar door de coronacrisis rustiger was op de weg, lijken mensen juist daardoor meer op de automatische piloot te zijn gaan rijden.
Levensgevaarlijk
Er zijn weinig symbolen makkelijker te begrijpen dan een rood kruis
Het negeren van rode kruizen leidt vaak tot (levens)gevaarlijke situaties, geeft Rijkswaterstaat aan. Mede naar aanleiding van een aantal incidenten vorig jaar waarbij opzettelijk rode kruizen werden genegeerd, gaat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in gesprek met diverse partijen, waaronder justitie, om te kijken naar mogelijk aanvullende acties.
,,Er zijn weinig symbolen makkelijker te begrijpen dan een rood kruis. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat er dan toch mensen zijn die deze waarschuwing bewust negeren en daarmee het leven van onze weginspecteurs en andere weggebruikers in de waagschaal stellen. Of het nu gaat om wegwerkzaamheden of het van de weg halen van een ongeluk, een rood kruis staat er niet voor niks”, aldus de minister.
Total loss
Het afgelopen jaar zijn ook elf dienstauto’s van weginspecteurs aangereden die op de weg stonden ter beveiliging van een incident, waarvan het grootste deel total loss werd gereden. Alle weginspecteurs kwamen er in deze gevallen levend van af. In 2019 ging het nog om zeven voertuigen. In ongeveer de helft van de gevallen stonden er rode kruizen boven de weg.
Ook zogenoemde botsabsorbers- en pijlwagens, die worden ingezet ter beveiliging bij wegwerkzaamheden en incidenten, worden geregeld aangereden. In 2020 werden 22 van dit soort voertuigen aangereden, bijna evenveel als het jaar daarvoor.
Rijkswaterstaat heeft sinds 2015 weginspecteurs met een zogenoemde boa-status in dienst. Inmiddels telt Rijkswaterstaat bijna honderd van zulke weginspecteurs. Zij mogen voor vier verkeersovertredingen een proces-verbaal uitschrijven: het negeren van een rood kruis, het rijden op de vluchtstrook, stilstaan op de vluchtstrook en vrachtwagens met een te hoge lading.
Bekijk al onze belangrijkste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
Auto van het Jaar: Toyota Yaris
De Toyota Yaris is gekozen tot Auto van het Jaar 2021. In totaal maakten 29 auto’s kans op de titel Auto van het Jaar 2021, al was het voor het gros van die auto’s al enige tijd niet zo spannend meer. De 59 koppen tellende jury, die bestaat uit Europese autojournalisten, streepte begin dit jaar al 22 modellen van de kandidatenlijst, waarna een short-list met zeven modellen overbleef. -
Ministerie deed aangifte tegen Fiat Chrysler om sjoemelsoftware in dieselmotoren
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft eind februari aangifte gedaan tegen Fiat Chrysler Automobiles (FCA) vanwege sjoemelsoftware in dieselmotoren. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door Nieuwsuur. Een Jeep-dieselmotor, die gemaakt wordt door FCA, zou veel meer stikstof uitstoten dan toegestaan. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUM
Superslimme camera deelt vanaf vandaag ook boetes uit aan appende automobilisten
240 euro. Zoveel kost het als een slimme camera je achter het stuur betrapt met een smartphone in je hand. Het Openbaar Ministerie speurt er op die manier al langer naar, maar vanaf vandaag worden er ook boetes uitgedeeld.
-
PREMIUM
Minder verkeer op de weg in 2020, maar nog steeds veel doden: hoe kan dat?
Het is door corona minder druk op de weg, toch is het aantal verkeersdoden in 2020 hoog, zo becijfert Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Net als een jaar eerder zijn in 2020 bijna zevenhonderd mensen bij een verkeersongeval om het leven gekomen: 661 in 2019 en ongeveer 680 afgelopen jaar. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Dronken bestuurder met duizenden euro's in zijn zakken crasht na achtervolging door politie
Een 34-jarige dronken bestuurder uit Hilversum is woensdagavond opgepakt op de A59 ter hoogte van Terheijden. Dat gebeurde na een ongeluk. De man had duizenden euro’s aan contant geld op zak, meldt de politie.