Frankrijk maakt acht miljard vrij om Renault, Peugeot en Citroën te redden
De Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondigd acht miljard euro vrij te maken om de Franse auto-industrie nieuw leven in te blazen. Macron wil van Frankrijk de Europese leider in elektrische auto’s maken.
Het geld is bedoeld als stimulans voor de sector die door het coronavirus compleet op de knieën werd gebracht. Volgens de president gaat het om een miljard euro aan koopsubsidies voor elektrische en hybride auto’s. Hij wil ervoor zorgen dat Frankrijk rond 2025 jaarlijks een miljoen groene auto’s produceert.
Macron bracht een bezoek aan een autofabriek in Etaples in Noord-Frankrijk en zei dat zijn regering de groeiende vraag van klanten gaat stimuleren met een subsidie van 7.000 euro voor iedereen die een elektrische auto koopt, 5.000 euro voor een bedrijf dat een elektrische auto koopt en 2.000 euro subsidie per plug-in hybride auto.
Ombouw naar elektrisch
Met ingang van 1 juni zou er ook 3.000 euro steun komen voor het ombouwen van een auto op benzine naar een minder vervuilende brandstof als bijvoorbeeld LPG - en maar liefst 5.000 euro om een brandstofauto te upgraden naar een elektrisch voertuig, aldus de president. Ook is enorm veel geld vrijgemaakt voor de rechtstreekse steun van de Franse fabrikanten en toeleveranciers van de auto-industrie.
Macron kondigde tevens aan dat Renault mee moet doen aan een gezamenlijk Frans-Duits project om accu's te produceren voor elektrische auto’s. Renault moet zich aansluiten bij het project - waar concurrent PSA ook al aan meedoet - om in aanmerking te komen voor een reddingslening van vijf miljard euro. Dat bedrag staat los van de acht miljard 'gewone’ steun.
In Frankrijk zijn de autoverkopen en -inkomsten met ongeveer 80 procent gedaald als gevolg van een landelijke sluiting van twee maanden om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, aldus Macron. De auto-industrie in Frankrijk omvat ongeveer 4.000 bedrijven en 400.000 werknemers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM25
Trekgewicht elektrische auto bij caravans vaak een probleem
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM11
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Reddingspoging voor de Franse auto-industrie
President Macron presenteert vandaag een ambitieus reddingsplan voor de Franse auto-industrie, die het zwaar heeft door de coronacrisis. Maar er worden ook eisen gesteld: 'Fabrieken moeten in Frankrijk blijven'.
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
-
-
Steenrijke Finse snelheidsduivel krijgt bekeuring van 121.000 euro
Een van de rijkste mannen van Finland heeft een bekeuring voor te hard rijden gekregen van 121.000 euro, meldt de Finse krant Nya Aland. Hij reed 82 kilometer per uur op een plek waar de maximumsnelheid 50 kilometer per uur is. Ook is zijn rijbewijs tien dagen ingenomen. -
Veel automobilisten weten niet hoe hard je hier mag rijden
Borden met de aanduiding woonerf geven nog steeds niet goed aan dat daar een maximumsnelheid aan is verbonden. Velen hebben tijdens hun rijles wellicht geleerd dat hier ‘stapvoets’ moet worden gereden, maar hoe hard is dat precies?