Volledig scherm
© Télépéage

Frankrijk neemt afscheid van zijn tolpoorten

De Franse overheid wil de tolpoortjes vervangen door een automatisch systeem zoals in Portugal of Noorwegen. Reizigers hebben een tolkastje nodig of moeten zich online registreren.

Tolpoorten zorgen voor opstoppingen en dus ook voor vertraging en extra milieuvervuiling. Om het verkeer vlotter door te laten stromen heeft de Franse overheid een wetsontwerp opgesteld om ze allemaal te laten verwijderen, zo meldt Autogids.be.

Volledig scherm
© Télépéage

Het plan is om ze volledig te vervangen door télépéage-systemen, oftewel ‘free flow’ systemen. Deze oplossing is al in gebruik in landen als Portugal en Noorwegen en maakt het mogelijk om te ‘betalen’ terwijl er gewoon wordt gereden. Detectiepoorten herkennen gebruikers via de kentekenplaat.

Volledig scherm
© Télépéage

De beheerders kunnen de eigenaar of bestuurder van het voertuig identificeren via een tolkastje, via online geregistreerde contactgegevens, met een ‘vignet’ of met een prepaid-kaartsysteem. Wel wordt de boete (van €35) voor fraude of doorgang zonder betaling verhoogd, omdat het risico op zwartrijden groter is zonder fysiek obstakel.

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto’s en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/