Volledig scherm
© Le Dauphine

Frans wetsvoorstel voor 150 km/u op de Autoroute

De kans bestaat dat de maximumsnelheid op de Franse autosnelwegen binnenkort wordt verhoogd van 130 naar 150 km/u. Een wetsvoorstel daartoe is ingediend bij de Senaat.

Zeventien Franse parlementsleden van het departement Oise (ten noorden van Parijs) hebben een wetsvoorstel ingediend om de maximumsnelheid te verhogen tot 150 km/u op autosnelwegen met drie of meer rijstroken. Volgens hen is een bestuurder alerter bij 150 km/u, wat het risico van slaperigheid vermindert. De parlementsleden wijzen erop dat de meeste ongevallen worden veroorzaakt door onoplettendheid achter het stuur.

Ook de snelheidsbeperking van 90 naar 80 km/u op de nationale wegen is de parlementariërs van het departement een doorn in het oog en volgens hen uitsluitend ingevoerd om de staatskas te spekken. Zij willen de maatregel terugdraaien, zodat overal weer 90 km/u gereden kan worden. De kamerleden verwijzen naar Oostenrijk, dat sinds 1 augustus experimenteert met 140 km/u op de snelwegen in plaats van 130 km/u, en naar Duitsland, waar op de Autobahn hele stukken zijn zonder maximumsnelheid.

  1. Verlengen rijbewijs tijdig aanvragen
    Vraag & Antwoord

    Verlengen rijbewijs tijdig aanvragen

    In deze rubriek kwam laatst de verlenging van het rijbewijs voor oudere automobilisten aan de orde. Mijn advies is om tijdig in actie te komen. Ik heb om medische redenen een beperkt geldig rijbewijs en uit ervaring weet ik dat de achterstanden bij het CBR inmiddels zo hoog zijn opgelopen, dat de aanvraag uiterlijk een half jaar van tevoren gedaan moet worden. Is de uitslag positief, dan blijft die nog het hele jaar geldig. -J.T.F. Burger