G-001-BB: dit is het nieuwe NL-kenteken
Nieuwe auto’s krijgen vanaf vandaag een ander kenteken. De nieuwe combinatie (één letter – drie cijfers – twee letters) is vanmiddag gepresenteerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De eerste nummerplaten uit de serie, met kenteken G-001-BB, zitten op een elektrische BMW i3.
De nieuwe volgorde van letters en cijfers is inmiddels de tiende kentekenreeks die op Nederlandse auto’s te zien is. De eerste (ND-00-01) werd geïntroduceerd in 1951 terwijl de laatste (twee letters – drie cijfers – één letter, ofwel GB-001-B) uit 2015 stamt. In 1898 was Nederland het derde land ter wereld, na Frankrijk en Duitsland, dat besloot om een kentekenplaat te introduceren. Het eerste kenteken had het getal 1. Pas enkele jaren later werd een systeem ingevoerd met kentekens per provincie. Volgens de RDW zijn er via het huidige systeem inmiddels zo’n 2,7 miljoen auto’s op kenteken gezet.
Sinds het jaar 2000 wordt elke zogenoemde GAIK-kentekenplaat (dat staat voor Gecontroleerde Afgifte en Inname Kentekenplaten) voorzien van een aantal specifieke kenmerken. Zo gebruikt de RDW een speciaal ontworpen lettertype om fraude tegen te gaan, heeft elke plaat een keurmerk van de producent en beschikken de kentekens over een blauwe band met het beeldmerk van Europa én een zwarte rand om de platen beter leesbaar te maken.
Op een kenteken staan in principe geen klinkers, zodat er geen woorden gemaakt kunnen worden met de letters. De letter C en Q gebruikt de RDW ook niet omdat deze letters teveel op een nul lijken. De volgende lettercombinaties zijn om begrijpelijke redenen ook taboe: GVD, KKK, NSB, PKK, PSV, TBS, SS en SD. Daarnaast zijn naar aanleiding van vragen in de Tweede Kamer ook de lettercombinaties PVV, SGP en VVD in de nieuwste kentekenseries uitgesloten.
Het zelf samenstellen van een kenteken, zoals in België tegen betaling tegenwoordig mogelijk is, blijft in Nederland niet toegestaan. Ook opmerkelijk: de platen zijn bewust gemaakt van aluminium: dan blijven ze leesbaar en herkenbaar nadat een auto is uitgebrand.
Goed doel
Traditioneel schenkt de RDW de eerste auto die een nieuw kenteken draagt aan een goed doel. De elektrische BMW i3 met kenteken G-001-BB is in Amsterdam overhandigd aan Natuurmonumenten, in 2015 ontving stichting Het Vergeten Kind een Kia Rio met de combinatie GB-001-B op z’n nummerplaten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Persoonlijke kentekenplaten leveren België miljoenen op
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
Dit zijn de duurste milieuzones in Europa: boetes tot wel 2700 euro
Wie een milieuzone inrijdt met een auto die daar niet welkom is, riskeert een flinke boete. De website Green-Zones deed onderzoek op diverse plekken in Europa en wat blijkt? De bekeuring kan zelfs oplopen tot 2700 euro. -
gratis nieuwsbrief auto
Nu 2 keer per week de nieuwsbrief van onze autoredactie: gratis in je mailbox
De nieuwsbrief van onze autoredactie verschijnt voortaan niet één maar twee keer per week: op zaterdag én op woensdag. Gratis alles over auto’s, verkeer en mobiliteit in je mailbox: het laatste nieuws, tests, interviews, vragen van lezers en achtergrondverhalen. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Auto. Klik op de grote blauwe actieknop hieronder om je meteen aan te melden. De nieuwsbrief Auto vind je vervolgens onder de knop Thema's. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Vieze lucht in je auto? Dit is vaak de oorzaak
-
-
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Bijna kwart Europese automobilisten onder 35 jaar kijkt video’s tijdens het rijden
Bijna een kwart van de automobilisten onder de 35 jaar vertoont naar eigen zeggen risicovol gedrag achter het stuur. Dat blijkt uit de jaarlijkse Barometer verantwoord rijden van de Franse Stichting Vinci Autoroutes. Vooral jonge mannen doen het slecht.