Volledig scherm
© ANP

‘Gaat de minimumsnelheid nu ook omlaag?’

VRAAG & ANTWOORD,,Ik begrijp dat op autowegen of snelwegen minimumsnelheden gelden van respectievelijk 50 en 60 km/u. Nu gaat komende maandag overal de maximumsnelheid terug van 130 naar 100 km/u. Wordt daarmee die minimumsnelheid ook lager?”, vraagt lezer Erwin van Assen zich af. 

Autoredacteur Niek Schenk: ,,Allereerst: het betreft hier geen minimumsnelheid die je moet rijden, maar een minimumsnelheid die het voertuig (technisch) aan moet kunnen. Al loopt degene die op een dergelijke weg door te langzaam rijden het overige verkeer hindert of in gevaar brengt, altijd het risico op een bekeuring. De aanstaande snelheidsverlaging (overdag) zal niets veranderen aan de verplichte minimumsnelheid die voor voertuigen op deze wegen geldt.” 

Onze autoredactie beantwoordt elke week lezersvragen. Mail je vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vind je in ons dossier

Dit weekend gaat de snelheid op de snelweg omlaag van 130 naar 100 km/uur. Vervoerseconoom Erik Verhoef (Vrije Universiteit) zocht voor je uit of je alsnog sneller thuis kunt zijn met 100 km/uur. Ook kom je te weten welke snelheid het beste is voor je veiligheid, het milieu en - niet onbelangrijk - je eigen portemonnee. Weten hoe diep je het gaspedaal het beste kunt indrukken? Kijk dan deze video.