Snelheidscontrole ter illustratie.
Volledig scherm
Snelheidscontrole ter illustratie. © ANP

Gas los: politie jaagt week lang op hardrijders in 26 Europese landen

In 26 Europese landen wordt deze week opnieuw extra intensief gecontroleerd op snelheidsovertredingen. De actieweek duurt tot 19 augustus.

Net als afgelopen april proberen politieagenten in heel Europa de komende dagen snelheidsduivels in de kraag te vatten. De operatie, die bedoeld is om het aantal snelheidsovertredingen op snelwegen en binnenwegen terug te dringen, duurt tot en met aanstaande zondag. 

Nederland doet om onbekende redenen niet mee, mogelijk omdat hier al meer dan gemiddeld gecontroleerd wordt. In 26 andere Europese landen is het wel raak, waaronder in Duitsland en België. De week wordt georganiseerd door het Europese verkeerspolitienetwerk TISPOL. Hoewel de snelheidscontroles in veel gevallen worden aangekondigd, zijn vorig jaar tijdens de flitsmarathon 257.639 snelheidsovertreders beboet in 23 deelnemende landen.

Bij een vergelijkbare TISPOL-operatie in april en augustus vorig jaar werden in totaal meer dan 1.200.000 bekeuringen voor snelheidsovertredingen uitgedeeld in 28 verschillende Europese landen.