‘Geen geld meer voor je autoverzekering? Kom in actie!’
Automobilisten die de premie van hun autoverzekering niet (kunnen) betalen, kunnen al vlug in de problemen komen. Ernstige betaalachterstanden kunnen fikse boetes opleveren en ervoor zorgen dat je jarenlang geen nieuwe verzekering kan afsluiten. ,,Heb je betaalproblemen? Zoek contact met je verzekeraar en laat het niet uit de hand lopen.”
Wanneer het door financiële problemen niet lukt om de maandelijkse premie voor je autoverzekering op tijd te betalen, kan dat voor vervelende en langdurige gevolgen zorgen. Daarvoor waarschuwt de vergelijkings- en adviessite Independer. Een automobilist die zijn premie niet betaalt, kan uiteindelijk te maken krijgen met een opgeschorte autoverzekering. Vanaf dat moment ben je strafbaar als je toch achter het stuur kruipt en niet verzekerd als je onverhoopt schade of letsel veroorzaakt.
,,De effecten van zo’n royement kunnen je nog lang najagen”, legt Eelko van Dijk, expert autoverzekeringen bij Independer uit. ,,Om te beginnen kun je een boete krijgen van 400 euro als je auto onverzekerd is. De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en de politie kunnen in een systeem zien welke auto verzekerd is en boetes uitdelen aan eigenaren die geen geldende verzekering hebben. Trouwens, het rijden in een onverzekerde auto in het buitenland is ook verboden. Ga je toch de weg op en veroorzaak je schade? Dan zal de verzekeraar de kosten op jou verhalen, en die bedragen zijn veelal hoger dan de kosten van je maandpremie.”
Bovendien, stelt Van Dijk, wordt het afsluiten van een nieuwe verzekering een stuk lastiger wanneer je eenmaal te boek staat als wanbetaler. ,,Als je verzekering ooit beëindigd is, bijvoorbeeld omdat je niet betaald hebt, ben je tot wel vijf jaar later verplicht om dat te melden aan je nieuwe verzekeraar. Die zitten vaak niet om wanbetalers te springen dus wordt het afsluiten van een nieuwe polis een stuk lastiger. Dat geldt trouwens niet alleen voor een autoverzekering, maar ook voor bijvoorbeeld een woonhuis- of inboedelverzekering.”
Bezuinigen
Het is onduidelijk of de huidige economische situatie, waarbij meer mensen geldzorgen hebben als gevolg van de coronacrisis, zorgt voor meer problemen met verzekeringsachterstanden. Het Verbond van Verzekeraars houdt geen exacte cijfers bij per branche, maar woordvoerder Paul Koopman heeft niet de indruk dat het aantal onverzekerde auto’s sterk toeneemt: ,,Blijkbaar zijn de auto en de autoverzekering niet de eerste zaken waar mensen op bezuinigen bij financiële problemen.”
Ook bij de verschillende verzekeraars en Independer loopt het momenteel nog niet storm met meldingen over betalingsproblemen. Maar wat moet je doen als je toch in geldnood raakt? Eelko van Dijk van Independer: ,,Om te beginnen heb je redelijk wat tijd om de betaling alsnog te voldoen: als je de maandelijkse betaling mist, heb je nog 30 dagen om dit recht te zetten. Bovendien is je verzekeraar verplicht om je een herinnering te sturen. Vaak zie je het einde van die respijttermijn wel aankomen en heb je tijd om erger te voorkomen.”
Als je toch ziet aankomen dat je de premie niet kunt betalen, kun je jouw auto laten schorsen bij de RDW. Van Dijk: ,,Voor een geschorste auto hoef je geen verzekeringspremie te betalen. Je moet dan alleen wel zorgen dat de auto op eigen terrein staat: hij mag niet op de openbare weg komen en je mag dus ook niet met je auto rijden, maar het kan voorkomen dat je in langdurige problemen komt.”
Niet de enige
Verder adviseert Independer vooral om contact te zoeken met je verzekeraar wanneer het financieel even tegen zit. ,,Ons beste advies is: blijf in gesprek met je verzekeraar en laat het niet escaleren. We zien dat een aantal verzekeraars zich heeft voorbereid op klanten met betalingsproblemen vanwege de coronacrisis, waarbij ze coulanter omgaan met betalingsachterstanden. De soort coulanceregeling – bijvoorbeeld uitstel van betaling – verschilt per verzekeraar, op onze site hebben we je een actueel overzicht gemaakt.”
Het Verbond van Verzekeraars sluit zich aan bij dat advies. Paul Koopman: ,,Laat ik voorop stellen dat verzekeraars en adviseurs zich inspannen om te voorkomen dat een polis moet worden opgezegd. Dus neem contact op, leg je situatie uit en realiseer je dat je niet de enige bent met financiële problemen in deze tijd. Verzekeraars kunnen je helpen, bijvoorbeeld met een betalingsregeling of door nog eens kritisch te kijken naar bijvoorbeeld de hoogte van de dekking.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
met video
Automobilisten krijgen waarschuwingssysteem voor ambulances
De overheid gaat samenwerken met de leveranciers van navigatiesystemen en autofabrikanten om automobilisten beter te waarschuwen voor politieauto's, brandweerwagens of ambulances die met spoed onderweg zijn. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is Nederland het eerste Europese land dat een dergelijke samenwerking realiseert. -
Zo duur was deze Nederlandse crash op het Nürburgring-circuit
De Nürburgring is weer open. Dit circuit ligt op drie uur rijden van Utrecht en is een van de meest uitdagende banen ter wereld. Een rondje kost 27 euro en dat is al vrij duur, maar lang niet zo kostbaar als uit de bocht vliegen. -
Experts van Independer
Tips bij schade aan je geparkeerde auto
Zolang we nog binnen moeten blijven, staan ook onze auto’s in de parkeerstand. Met een auto die stilstaat is de kans dat je zelf schade rijdt natuurlijk nul. Maar hoe zit het als iemand anders je geparkeerde auto beschadigt? -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken.
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
gratis nieuwsbrief auto
Nu 2 keer per week de nieuwsbrief van onze autoredactie: gratis in je mailbox
De nieuwsbrief van onze autoredactie verschijnt voortaan niet één maar twee keer per week: op zaterdag én op woensdag. Gratis alles over auto’s, verkeer en mobiliteit in je mailbox: het laatste nieuws, tests, interviews, vragen van lezers en achtergrondverhalen. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Auto. Klik op de grote blauwe actieknop hieronder om je meteen aan te melden. De nieuwsbrief Auto vind je vervolgens onder de knop Thema's. -
PREMIUMMET VIDEO
Geert filmt als hij door Utrecht fietst en is wereldwijde hit: zelfs in San Francisco en Riyad kijken ze mee
Zijn populairste filmpje is meer dan 200.000 keer bekeken. Als filmende fietser trekt Utrechter Geert van der Wilt de aandacht, tot aan de andere kant van de wereld. Het is soms wel oppassen geblazen: onlangs lag hij bijna onder een bus.