Volledig scherm
© Dacia

'Goedkoopste elektrische auto van Nederland’ is volgend jaar te koop

Dacia, de Roemeense budgetdochter van Renault, komt volgend jaar met een betaalbare stads-EV. Volgens de fabrikant wordt de Dacia Spring de goedkoopste elektrische auto van Europa, en ook van Nederland.

Hoewel Dacia zelf nu nog van een conceptcar spreekt, moet het elektrische stadsautootje volgend jaar al op de markt verschijnen. De Dacia Spring wordt dan een geduchte concurrent voor de Volkswagen e-Up! en de nieuwe Fiat 500e. 

Volledig scherm
© Dacia

Aan het platform en het design hoefde Dacia niet veel geld te spenderen, beide worden bijna integraal overgenomen van de bestaande Renault City K-Ze, die in China wordt verkocht met een 26,8 kWh grote accu en een vrij bescheiden elektromotor van 45 pk. Ook het rijbereik, dat zo’n 200 kilometer bedraagt, zal wellicht niet of nauwelijks verschillen. 

Over de precieze prijs weigert Dacia zich uit te spreken, maar een (vanaf-)prijs van 15.000 euro zou zeker tot de mogelijkheden behoren. Dan is de Dacia nóg goedkoper dan de e.Go, die eerst te boek stond als de goedkoopste elektrische auto van Nederland en ons land nog niet heeft bereikt.

De autoshow van Genève gaat dit jaar vanwege het coronavirus niet door, maar de geplande onthullingen van nieuwe modellen zie je deze week bij onze autoredactie op deze site

Volledig scherm
© Dacia
Volledig scherm
© Dacia
Volledig scherm
© Dacia

De benzine raakt op en dus moeten we op zoek naar een nieuwe brandstof! Welke opties er allemaal zijn, hoor je in onderstaand college van de Universiteit van Nederland.

  1. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

    ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.