Volledig scherm
© Storyblocks

‘Grieperige automobilist rijdt net zo slecht als dronkaard’

Duitse instanties wijzen op het risico van slechter rijgedrag als gevolg van griep. Volgens de Duitse Longstichting en onderzoeksinstantie TÜV kan ​​de ziekte de reactietijd in het verkeer met wel elf procent vertragen.

Mensen met griep horen in bed te liggen, vindt de TÜV. Maar velen voelen zich onmisbaar en gaan toch aan het werk. Omdat een griep volgens de Duitse Longstichting altijd vergezeld gaat van verzwakking, levert dit risico's op in het verkeer. Tijdens het niezen of hoesten zijn de ogen in een reflex korte tijd gesloten. Op de snelweg ben je dan al snel enkele tientallen meters verder, aldus de TÜV. Met als gevaar dat je bij een kop-staartbotsing betrokken raakt. De Duitse instanties wijzen erop dat degenen die hun verplichtingen na moeten komen, zich beter kunnen afvragen of er geen alternatief is voor het besturen van een auto.

Nog gevaarlijker zou het zijn als grieppatiënten geneesmiddelen slikken om de symptomen te bestrijden. ,,Zelfs ogenschijnlijk onschadelijke, vrij verkrijgbare geneesmiddelen tegen griep hebben een ontregelend effect‘’, legt Andrea Häußler, verkeerspsychologe bij TÜV SÜD, uit. ,,Daarom moeten automobilisten aandachtig de bijsluiter lezen vóór elke rit en hun arts of apotheker vragen of de medicijnen de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Vaak voorkomende bijwerkingen zoals duizeligheid, rusteloosheid en vermoeidheid beïnvloeden de reactietijd.‘’ Vloeibare medicijnen bevatten vaak alcohol, wat volgens  Häußler een niet te onderschatten effect heeft.

Vooral ook codeïne bevattende geneesmiddelen moeten volgens de instanties voorzichtig worden gebruikt. Het stimulerende effect van codeïne wordt doorgaans gewaardeerd door verzwakte mensen, maar kan leiden tot een verminderd gezichtsvermogen. ,,Het is raadzaam om uw arts te vragen welke dosering niet mag worden overschreden om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen”, aldus Häußler. ,,Een ongeval onder invloed van medicatie heeft strafrechtelijke gevolgen. De medicijnen bevatten vaak ook cafeïne. Een verraderlijke combinatie, doordat de patiënt zich zogenaamd fit voelt en niet echt merkt dat hij of zij niet in staat is om te rijden.”

  1. 2 miljoen euro over? Dan kan deze elektrische Ferrari-concurrent van jou zijn

    2 miljoen euro over? Dan kan deze elektri­sche Ferrari-concurrent van jou zijn

    In 2020 staat hij te glimmen in de bijzondere showroom van Louwman Exclusive langs de A2 bij Utrecht: de Pininfarina Battista. Van deze nieuwe, volledig elektrische supersportwagen uit Italië worden niet meer dan 150 stuks geproduceerd, waarvan er maximaal 50 naar Europa komen. Ook in Nederland is hij vanaf nu te bestellen, al gaat de Battista bij ons – exclusief belastingen – minimaal twee miljoen euro kosten.