Een onderdeel van de testbaan voor de Hyperloop in Delft
Volledig scherm
Een onderdeel van de testbaan voor de Hyperloop in Delft © ANP

Groningen krijgt drie kilometer lange hyperloop als testbaan

Een testbuis van drie kilometer lang moet uitwijzen of de futuristische hyperloop inderdaad een realistisch alternatief is voor bijvoorbeeld korte vliegreizen.

Groningen is aangewezen als plek waar getest zal worden met de zogeheten hyperloop. Deze transportmethode is in 2012 geperfectioneerd door Elon Musk van de Amerikaanse elektrische autofabrikant Tesla en ruimtebedrijf SpaceX. Het testcentrum zal bestaan uit een high-speed testbaan van drie kilometer en een onderzoekslaboratorium. 

De hyperloop kan mensen en goederen vervoeren in een buizensysteem dat voertuigen elektromagnetisch aandrijft. Dat gebeurt energiezuinig in een vacuüm getrokken buis, met  zo'n 1000 kilometer per uur. Vanuit Amsterdam zou het dan mogelijk worden in een kwartier in Eindhoven te zijn en in 50 minuten in Frankfurt. Dat maakt de hyperloop tot een serieus alternatief voor de hogesnelheidstrein en korte vliegreizen binnen Europa.

De technologie achter de Hyperloop is voor een groot deel vrijgegeven, waardoor meerdere bedrijven wereldwijd tegelijkertijd werken aan implementatie. In de testbuis, die even ten oosten van de stad Groningen wordt aangelegd en naar verwachting in 2022 klaar is, wordt onderzocht of de futuristische buizenpost inderdaad een realistisch alternatief vervoersmiddel is.

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto