Grootspraak volgens BMW: de 2-Serie Gran Coupé maakt zijn beloftes niet helemaal waar
RIJ-IMPRESSIEDeze nieuwe BMW 2-Serie is niet heel groot én geen coupé, maar toch heet hij ‘Gran Coupé’. Afgaand op zijn naam belooft de ‘1-Serie met vier deuren’ dus meer dan hij kan waarmaken. Maar wat als je verder kijkt dan die slimme Duitse marketing?
Delen per e-mail
Nog niet zo lang geleden durfden de luxere autofabrikanten hun handen niet te branden aan compacte sedannetjes. De meeste mensen die een kleine auto willen, kiezen (zeker in Europa) over het algemeen toch eerder voor een hatchback met een rechte achterklep. Maar toen presenteerden Audi en Mercedes-Benz in 2013 respectievelijk de A3 Limousine en de CLA. En wat bleek? Beide modellen verkochten beter dan hun makers vermoedden. De kleine sedan was weer hip.
Inmiddels staat bij Mercedes de tweede generatie CLA in de showrooms (zelfs naast de vrijwel even grote, maar minder uitgesproken A-klasse Limousine) en komt Audi binnenkort met de nieuwe A3, die ook weer als vierdeurs zal verschijnen. Bij de grote concurrent BMW bleef het al die jaren stil. Tot nu, want deze 2-Serie Gran Coupé is een directe concurrent voor de A3, CLA en A-klasse.
Meer mantelpak
Hoewel hij (gezien het aantal deuren en de korte achterklep) niet helemaal op zijn plaats is, kiest BMW bewust voor de aanduiding Gran Coupé. Die doet immers denken aan overdadig luxe avonden aan de boulevard van Saint-Tropez. Een wereld vol glitterjurkjes, champagne en valet parking. De benaming past bij de grootste en duurste modellen van BMW, zoals de recente 8-Serie; auto’s van zo’n anderhalve ton, gereden door mensen die willen laten zien dat ze het gemaakt hebben.
De realiteit van de 2-Serie Gran Coupé is een stuk nuchterder. Deze BMW staat straks niet te schitteren bij een dure strandtent in Zuid-Frankrijk, maar zal zijn dagen vooral vullen door beginnende BMW-rijders met iets meer elegantie van en naar hun kantoorpanden te brengen. De 2-Serie is meer mantelpak dan glitterjurk, meer latte macchiato dan champagne, meer vrijdagochtendspits dan valet parking.
Dat neemt niet weg dat deze BMW zich richt op mensen die iets méér willen. Zo straalt de Gran Coupé ontegenzeggelijk meer stijl uit dan de 1-Serie waarop hij is gebaseerd. De neus is spitser vormgegeven, de daklijn lager en het silhouet gestrekter. Voor het ‘echte coupé-gevoel’ ontbreken de stijlen rond de portierruiten en de achterkant – standaard voorzien van een zwarte sierstrip over de hele breedte – lijkt bewust veel op die van de grote 8-Serie. Aan uitstraling geen gebrek.
Sedan Coupé
Zoals gezegd: een echte coupé kunnen we deze 2-Serie niet noemen. Daarvoor heeft hij twee deuren te veel, terwijl het kleine achterklepje hem ‘gewoon’ een sedan maakt. Hij had dus beter ‘Sedan Coupé’ kunnen heten. De laadopening van de bagageruimte is niet hoog dus met grote spullen wordt het passen en meten – ondanks het feit dat je 50 liter meer bagageruimte hebt dan in een 1-Serie. BMW heeft bewust niet gekozen voor een grote vijfde deur, zoals de 4-Serie Gran Coupé die bijvoorbeeld wel heeft. ,,De scharnieren in het dak zouden de lage daklijn onmogelijk maken, of de hoofdruimte achterin enorm beperken.”
Die keuze is verstandig, want de ruimte achterin houdt zeker rondom het hoofd niet over. De achterportiertjes zijn bovendien erg smal en de instap niet riant. Volgens het Duitse concern is deze Gran Coupé bedoeld voor koppels met ‘geen tot één kind’ en daar is geen woord aan gelogen: ondanks de aanwezigheid van goede veiligheidsvoorzieningen zoals Isofix en Top Tether, wil je hier niet met een kinderstoeltje in de weer.
Een echte BMW
Dat deze 2-Serie is bedoeld voor de mensen op de voorstoelen, blijkt wel uit de uitstekende zitpositie achter het stuur. Wat dat betreft is dit absoluut een echte BMW: de stoel kan prettig laag en is goed instelbaar, de stuurkolom laat zich uitgebreid verstellen en zo creëer je in no-time een plek waar je graag zit. De strakke en zakelijk getekende cockpit zit bovendien een beetje om de bestuurder heen, de 2 nodigt zeker uit tot een potje sturen.
Volgens sommige critici is de nieuwe 2-Serie echter ‘geen echte BMW’. Dat heeft alles te maken met de keuze van het merk om de compacte modellen voortaan te voorzien van voorwielaandrijving. Dat is voordeliger, lichter en compacter dan de gebruikelijke achterwielaandrijving waar BMW zo beroemd om was, maar volgens puristen stuurt het minder fijn.
Ook hier wint de realiteitszin: wie driftend over een circuit wil glijden zal de achterwielaandrijving missen, maar tijdens de zoveelste 100-kilometer-per-uur-rit naar je lunchafspraak in Vianen merk je er vrijwel niets van. BMW voorziet de 2 van een sneller denkende tractiecontrole die ingrijpt zodra één van de voorwielen grip verliest. Hooguit voel je het stuur wat trekken bij vol gas in een krappe bocht, maar verder blijft de besturing mooi neutraal aanvoelen. Overigens is de Gran Coupé ook verkrijgbaar met xDrive-vierwielaandrijving, dat standaard is bij de sterkste versie, de M235i met 306 paardenkrachten.
Geen stekkers
Die topversie heeft de sterkste viercilinder turbomotor van BMW ooit onder de motorkap. Dat is indrukwekkend, maar in Nederland zullen we vooral de 218i, 216d en 220d zien. Die eerste is een fijne, stille benzinemotor met 140 pk (103 kW) en soepele reacties, terwijl de 220d met een 190 pk (140 kW) sterke viercilinder dieselmotor de prettigste dieselversie is: hij is zeer soepel, aangenaam sterk en mooi zuinig. De minder sterke 216d verschijnt later op de markt.
Opmerkelijk is het feit dat BMW voorlopig geen semi-elektrische versies van de 2-Serie aanbiedt. In tegenstelling tot de grotere 3-Serie en de X1, die wel als stekkerhybride leverbaar zijn, blijft het bij de 2 Gran Coupé bij benzine- en dieselmotoren. Ook een volledig elektrische versie staat niet op de planning.
Met z’n veelbelovende naam blaast deze nieuwe BMW wellicht iets te hoog van de toren, maar ten opzichte van de technisch vrijwel gelijke 1-Serie biedt de 2-Serie Gran Coupé wel degelijk meer stijl, iets meer bagageruimte (en minder ruimte op de achterbank, dat blijft een misser) en vooral een aparter voorkomen. Er rijdt wel degelijk een andere auto dan een 1-Serie sedan, en die diversiteit op de weg kunnen we alleen maar toejuichen.
De onderscheidingsdrang mag wel wat kosten, vindt BMW blijkbaar: het scheelt zo’n 3.000 euro ten opzichte van een vergelijkbare 1-Serie. Waar je voor een 118i bijvoorbeeld 33.600 euro betaalt, vraagt BMW voor de 218i Gran Coupé ruim 36.700 euro. In het geval van de diesel: een 120d kost minimaal 43.800 euro terwijl de 220d Gran Coupé voor 46.400 mee naar huis mag. Later verschijnt ook nog een minder sterke 216d voor zo’n 42.200 euro, terwijl de sportievere en sterkere M235i met 306 benzine-pk’s niet minder dan 64.000 euro kost.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mercedes-Benz EQA: elektrisch ‘instapmodel’ kost 49.995 euro en haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’
Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
AUTOTEST Test Mercedes-Benz A200 Limousine: volwassen mini-Mercedes
In tegenstelling tot Amerikanen en Aziaten zijn Europeanen niet zo gecharmeerd van sedans: traditionele, vierdeurs automodellen met aparte kofferbak. Toch waagt Mercedes de gok, met de A-Klasse Limousine. -
Britten gaan vrijuit bij snelheidsovertredingen in Europa
Een van de weinige positieve neveneffecten van de Brexit is dat de Britten de komende jaren waarschijnlijk minder buitenlandse boetes zullen ontvangen. De afspraak tussen EU-landen om elkaars flitsboetes te innen komt te vervallen, aangezien het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer is. -
Autotest Test BMW 1 Serie: de goedkoopste rijdt als de beste
BMW vervangt zijn goedkoopste model door een nieuwe generatie en neemt daarbij afscheid van een traditie: achterwielaandrijving. Is de 1 Serie hierdoor minder sportief geworden?
-
Grootse plannen bij Renault: beroemd ‘Vijfje’ herleeft als elektrisch model
De Renault 5 komt terug: zojuist wekte de Franse automaker het beroemde model weer tot leven in de vorm van het studiemodel ‘5 Prototype’. Uiteindelijk verschijnt het nieuwe ‘Vijfje’ daadwerkelijk op de weg als volledig elektrische auto, als onderdeel van een reeks grote vernieuwingen bij Renault. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor.