Volledig scherm
Ruzie in de auto. © ANP

Helft Nederlanders ergert zich aan rijgedrag partner

Maar liefst 54 procent van de Nederlanders stoort zich aan het rijgedrag van zijn partner. Voor een op de drie ondervraagden is de rijstijl van zijn of haar partner zelfs aanleiding voor een onderlinge ruzie.

Dat blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1106 Nederlanders met een relatie, uitgevoerd door Panelwizard. Vrouwen ergeren zich met 59 procent het vaakst aan het rijgedrag van hun partner. Jonge vrouwen zijn met 64 procent het meest kritisch. Maar ook mannen ergeren zich met 50 procent regelmatig aan de stuurkunsten van hun wederhelft. 

Volledig scherm
Friezen en Groningers wonen vlak bij elkaar, maar reageren heel anders op de rijstijl van hun partners. © Acties.nl

Goedbedoeld advies

Vanuit de bestuurderskant is goedbedoeld advies een belangrijk punt van irritatie. Maar liefst 53 procent ergert zich weleens aan advies van zijn of haar partner met betrekking tot de rijstijl. Vrouwen zitten met 57 procent het minst te wachten op goedbedoelde opmerkingen over hun rijvaardigheid.

Het is wellicht dankzij al dit advies dat maar liefst dertig procent van de ondervraagden voorzichtiger rijdt wanneer de partner bij hem of haar in de auto zit. Desondanks stapt zes procent van de ondervraagden liever niet in wanneer de wederhelft achter het stuur zit. Mannen (acht procent) zijn hierover sceptischer dan vrouwen (vier procent).

Volledig scherm
Wie ergert zich het meest aan opmerkingen over zijn of haar rijstijl? © Acties.nl

Ingewikkelde handelingen

Volgens het onderzoek voert maar liefst een op de vijf Nederlanders liever geen ingewikkelde handelingen uit, zoals bijvoorbeeld fileparkeren, met de partner op de bijrijdersstoel. Opvallend is het percentage vrouwen dat in het bijzijn van hun wederhelft liever geen gecompliceerde manoeuvres uitvoert. Dit is met 31 procent bijna drie keer zo hoog als het percentage mannen. Met maar liefst 44 procent spannen jonge vrouwen tot dertig jaar de kroon.

OPROEP
Erger jij je ook aan het rijgedrag van je partner? Of heb je je man of vrouw zelfs weleens uit de auto gezet? Gingen je ouders vroeger met twee verschillende auto's naar een vakantiebestemming om bonje te voorkomen? Laat het ons weten! Mail je verhaal naar 
internet@ad.nl. Vergeet je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens niet te vermelden.

Volledig scherm
Limburgers zijn onzeker over speciale verrichtingen. © Acties.nl