Volledig scherm
De Volkswagen Eos © Volkswagen

Het dak eraf: cabrio's voor nog geen tien mille

Cabrio'sCabrio | Zodra de zon gaat schijnen, krijgen we cabriokriebels. Vijf tips voor cabrio’s die tweedehands nog geen 10.000 euro kosten. Vierpersoons natuurlijk, want dan kunnen je vrienden of alle gezinsleden mee.

MOOIE JONGEN

Volledig scherm
© pr-foto

Jaguar XK8 Convertible (1996-2002)

Voor minder dan 10.000 euro kun je zelfs Jaguar cabriolet rijden. Maar het vergt moed om te kiezen voor een open XK8 in deze prijsklasse. Want het is een dure jongen wanneer de steeksleutels er aan te pas moeten komen. In ruil daarvoor rijd je niet alleen in de mooiste auto van deze selectie, maar zelfs in een van de meest elegante cabriolets van de laatste 30 jaar. De luxe uitrusting is standaard en de 4.0 liter V8 met 284 pk zorgt voor superieure prestaties in elke rijsituatie.

De twee achterste zitplaatsen zijn erg krap en eigenlijk alleen geschikt voor bagage, of hooguit om iemand naar het station te brengen. 
De nog snellere XKR is nog duurder om te rijden en dan hebben we het niet alleen over de benzinerekening.

PLUS:
Prachtige vormgeving
Heerlijke motor en bak
Goede wegligging

MIN:
Hoge onderhoudskosten
Hoge benzinerekeningen
Lage hoofdsteunen

Gezien op Autotrack https://www.autotrack.nl/ : Jaguar XK8 4.0 V8 Convertible automaat met leer en airco uit het jaar 2000 met 248.000 km op de teller. Vraagprijs: €9.950.

KRACHTIGE KAR

Volledig scherm
© pr-foto

Audi A4 Cabrio (2002-2006)

De A4 behoort tot de betrouwbaarste auto’s in zijn klasse. De Cabrio is het hele jaar door te gebruiken en overtuigt ook vanwege zijn uitstekende rijgedrag, kwaliteit en hoge veiligheidsstandaard. Het vouwdak werkt geheel elektrisch en met grote perfectie. De 2.0 liter turbo-motor met directe inspuiting is met 200 pk zeer krachtig. Hij past goed bij de traploze automaat en het verbruik blijft nog binnen de perken. Ook een vierwielaangedreven variant met sterkere motor (3.2 FSI of 3.0 TDI) is mogelijk.
Conclusie: een elegante, geperfectioneerde cabrio, goed voor jaren rijplezier.

PLUS:
Slim daksysteem
Solide carrosserie
Nauwelijks windinslag (met windschot)

MIN:
Hoog verbruik in bebouwde kom
Met gesloten dak slecht zicht naar achteren
Zonder windschot veel wind achterin
Gezien op Autotrack https://www.autotrack.nl/: Audi A4 Cabriolet 2.0 TFSI Pro Line uit 2006 van de eerste eigenaar. Dealeronderhouden en met 149.950 km op te teller. Vraagprijs: €9.995.

SOLIDE BAK

Volledig scherm
© pr-foto

Saab 9-3 Cabriolet (2003-2007)

Perfect afgewerkte vierzits cabrio voor alle seizoenen. Op de auto valt nauwelijks iets aan te merken. De 2.0 liter turbomotor levert goede prestaties, maar vraagt om hoge toeren en verbruikt te veel brandstof. Een interessante optie voor mensen die veel waarde hechten aan kwaliteit en een hoog veiligheidsniveau.
De auto is veel verkocht, waardoor je veel keus hebt op de tweedehandsmarkt. De meerderheid van deze Saabs wordt aangedreven door krachtige turbo benzinemotoren met 150 tot 200 pk. Af en toe vind je er nog een met dieselmotor.

PLUS:
Zeer solide
Goede prestaties
Ruime keus als occasion

MIN:
Achterkant is onoverzichtelijk
Hoog brandstofverbruik
Stoffen dak gaat slijten

Gezien op Autotrack https://www.autotrack.nl/ : Saab 9-3 Cabriolet 1.8 T Vector (150 pk) uit 2007 met 124.744 kilometer, voorzien van o.a. leer en climate control. Vraagprijs: €9.450.

KEURIG BEREDEN

Volledig scherm
© pr-foto

Volkswagen Eos (2006-2011)

De Volkswagen Eos is allang uit productie, maar wordt nog volop als occasion aangeboden. Daarbij valt op dat veel exemplaren relatief lage kilometerstanden kennen. Waarschijnlijk omdat dit vaak auto’s zijn die vrijwel uitsluitend particulier worden gereden en niet zelden als tweede auto in het gezin.

Er zijn weinig exemplaren met automatische transmissie. Dat is jammer, want de DSG-automaat past goed bij de Eos. De meeste hebben een 1.4 of 2.0 TSI motor. 
De Eos lijkt vaak keurig bereden en is geen auto die zich leent voor dikke wielen en stoere jongens. Er is een breed aanbod van goede exemplaren.

PLUS:
Standaard fijne sportstoelen
Rijdt even comfortabel als een Golf
Ook als diesel te krijgen

MIN:
Relatief hoog gewicht
Weinig beenruimte achterin
Geen sprankelende auto

Gezien op Autotrack https://www.autotrack.nl/: Volkswagen Eos 2.0-16v FSI uit 2008 met 98.973 km op de teller. Vraagprijs: €9.950.

DIKKE KONT

Volledig scherm
© pr-foto

Volvo C70 (2006-2009)

De eerste generatie van de tot 2005 geproduceerde C70 had nog een klassiek stoffen dak. De auto heeft sterke vijfcilindermotoren met 163 tot 245 pk. Vanaf 2006 wordt de C70 geleverd met stalen vast vouwdak. Dat maakt hem geschikt voor alle jaargetijden, maar mooier werd-ie er niet van: omdat de opgevouwen dakdelen vrij veel ruimte vragen, oogt de kont een beetje dik.

De vering is bijna te comfortabel op snelwegen, terwijl de dempers stoterig aanvoelen op slecht wegdek. Maar het blijft een dagelijks bruikbare en betrouwbare vierpersoons cabriolet.

PLUS:
Beenruimte achterin
Veel auto voor je geld
Hele jaar door mee te rijden

MIN:
Hoge zitpositie, dus wind in je haar
Weinig zijdelingse steun stoelen
Afstemming onderstel kan beter

Gezien op Autotrack https://www.autotrack.nl/: Volvo C70 Convertible 2.0 Diesel Summum uit 2008 met lederen bekleding, navigatie en xenon met 139.469 kilometer voor de veelrijder. Vraagprijs: €9.999.