Hier moet je op letten als je een dashcam koopt
Dashcams worden steeds populairder – en niet alleen vanwege de filmpjes van bizarre verkeerssituaties, waar YouTube mee vol staat. De beelden van de videocamera maken het mogelijk om makkelijker aan te tonen wie schuld heeft bij een ongeval. Nextbase, een van de grootste fabrikanten van dashcams, geeft een aantal tips om rekening mee te houden bij aanschaf.
Misschien wel de belangrijkste eigenschap van een dashcam: beeldkwaliteit. Een goede dashcam produceert ook bij hoge snelheden, slechte weersomstandigheden en in het donker stabiel en duidelijk beeld. Een slechte beeldkwaliteit daarentegen zorgt ervoor dat nummerplaten en verkeersborden onleesbaar zijn, waardoor het beeld onbruikbaar is in, bijvoorbeeld, verzekeringskwesties. Nog beter: een dashcam die over een groethoeklens beschikt en beide kanten van de weg kan vastleggen. Slechte camera’s maken gebruik van een fisheye-lens, waardoor het beeld aan de zijkanten juist slecht zichtbaar is.
2. Nightvision
Rijd je regelmatig in het donker? Dan is de keuze voor een dahscam met nightvision snel gemaakt. Deze dashcams werken perfect, zowel onder normale omstandigheden als in het pikkedonker. Op die manier wordt ook een ongeluk op een onverlichte landweg of nachtelijke schadetoedracht op een afgelegen parkeerplaats geregistreerd.
3. Gps
Een dashcam met gps registreert automatisch tijdstippen en exacte locaties. Ook dit kan een voordeel opleveren bij verkeersincidenten. Dankzij gps ga je makkelijk na waar en op welk tijdstip het incident precies heeft plaatsgevonden – details waar verzekeraars bijzonder veel waarde aan hechten. Een goede dashcam gebruikt hiervoor een betrouwbare partij als Google, die ook door de verzekeraar op waarde wordt geschat.
4. Twin-camera
Ongevallen gebeuren natuurlijk niet altijd aan de voorkant van je auto – het gevaar kan net zo goed van achteren opduiken. Wil je dus helemaal safe zijn, investeer dan in een camera die ook achterliggers in het vizier houdt. Zo’n camera maakt tegelijkertijd voor en achter je auto beelden van het verkeer en biedt dus een dubbele kans op bewijsmateriaal in het geval van een incident. Denk bijvoorbeeld aan een kop-staartbotsing waarbij schuld moet worden aangetoond.
5. Parkeermodus
Niets is vervelender dan ontdekken dat er een kras op, of deuk in je auto zit wanneer je terugkomt van het boodschappen doen. De kosten van lakschade kunnen namelijk al snel oplopen. De oplossing? Een dashcam met parkeermodus. Deze parkeermodus zorgt ervoor dat de dashcam ook tijdens het parkeren actief is en, wanneer hij beweging detecteert, automatisch begint met filmen.
6. G-sensor
Een G-sensor in een dashcam registreert automatisch schokken, botsingen en hevige remacties. Wanneer de sensor zo’n beweging detecteert, slaat de dashcam automatisch en veilig beelden op van een aantal minuten voor en na de beweging, zodat ze niet per ongeluk verwijderd kunnen worden. Een goede G-sensor is precies af te stellen op jouw voorkeuren, zodat bijvoorbeeld schokken als gevolg van een slecht wegdek buiten beschouwing worden gelaten.
7. Opnameduur
De opslag bij een dashcam werkt als volgt: er worden telkens korte fragmenten van een minuut à drie minuten opgeslagen. Loopt het geheugen vol, dan zal de dashcam de oudste bestanden automatisch verwijderen. Maar wat nu als je er zeker van wilt zijn dat je dashcam genoeg materiaal opneemt? Kies in dat geval voor een variant die SD-kaarten van minstens 32 GB ondersteunt en waarbij je de opslagduur van de bestanden kunt bepalen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Test dashcams: kentekenplaten niet altijd goed leesbaar
Een (auto)ongeluk zit in een klein hoekje. Met een dashcam legt je de rit vast op video en weet je dus hoe een ongeval ontstond. Een praktijktest met drie modellen. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Europese dieselauto’s stoten te veel stikstof uit
Veel dieselauto’s in Europa stoten te hoge hoeveelheden stikstof uit. Dat blijkt uit een overkoepelende beoordeling van testen en onderzoeken van de afgelopen jaren, die is uitgevoerd door de Amerikaanse ngo International Council on Clean Transportation (ICCT). -
28
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Rijles een dure grap? Niet voor Chalayne (18), die les krijgt van haar opa (84): ‘Ik spaar een hoop geld uit’
Een rijbewijs halen is een dure grap, maar niet voor Chalayne Kloots (18). Zij heeft geluk en krijgt gratis rijles. Want haar opa Wout drijft op 84-jarige leeftijd nog altijd zijn eigen rijschool.Pernis, Krimpen aan den IJssel, Rotterdam
-
Met video
Porsche-drama: dit zijn de dodelijke gevaren van aquaplaning en zo voorkom je het
De Porsches die crashten op de A3 in Duitsland raakten in een slip door aquaplaning. In veel gevallen gaat het daarbij om een combinatie van een te hoge snelheid en een nat wegdek. Maar wat moet je doen wanneer je de controle dreigt te verliezen? -
-
-
PREMIUM
Boete van 169 euro voor dit kleine vergrijp? Robert uit Zutphen gaat (bijna) liever de bak in dan dat hij betaalt
Zutphen -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?