Volledig scherm
Milieuzone in Utrecht © ANP

Hier zijn de milieuzones in Europa: interactieve kaart

In steeds meer Europese steden zijn milieuzones van kracht. Onderstaande interactieve kaart laat zien waar ze precies zijn in 350 steden in acht landen. Carpardoo, expert in auto-onderdelen en accessoires, heeft dit overzicht samengesteld.

De meeste toegangsverboden in Europa zijn momenteel nog bedoeld voor grotere voertuigen zoals vrachtwagens en bussen. Nieuwere diesels (Euro 3 - Euro 6, na 2000 gebouwd) ontspringen de dans meestal. De maatregelen blijven bovendien vaak beperkt tot de meest centraal gelegen, drukke straten, in plaats van de gehele stad.

In Nederland wil Amsterdam ervoor zorgen dat openbare bussen emissievrij zijn tegen 2026, en is de stad van plan om in 2020 striktere eisen aan vrachtwagens te stellen. Waarschijnlijk worden vergelijkbare maatregelen door meer Europese steden overgenomen.

Opmerkelijk:

Oostenrijk legt de hoogste boetes op voor overtreding van rijverboden - tot 2.180 euro - gevolgd door Groot-Brittanië, met maximaal 1.300 euro.

Italië heeft met 100 milieuzones de meeste in Europa. Duitsland heeft er 74.

Franse steden zoals Marseille, Nice en Lyon beginnen in 2020 met het implementeren van emissiearme zones voor vrachtwagens.

Asti, Mondovi en Acqui Terme in Italië zijn de eerste Europese steden met toegangsbeperkingen voor voertuigen die niet milieuvriendelijk zijn. Sinds 1 november 2007 zijn voertuigen met een gewicht van meer dan 3,5 ton verboden in de historische centra van deze steden.

Madrid heeft plannen om alleen nog emissievrije voertuigen toe te staan in de hele stad. 

Rome wil alle diesels verbannen vanaf 2024.