Volledig scherm
© ANP

‘Hoe hard mag een auto met zwaailicht en sirene rijden?’

VRAAG & ANTWOORD,,Auto’s van de politie, brandweer en ambulancedienst mogen harder rijden dan het overige verkeer. Mogen de bestuurders net zo hard rijden als zij willen?”, vraagt lezer R. Daalmeijer zich af. 

Autoredacteur Niek Schenk: ,,Nee, in principe mogen deze hulpverleners maximaal 40 km/u harder rijden dan de limiet die voor het overige verkeer op dezelfde weg geldt. Een uitzondering is er voor extra snelle politieauto's, zoals de Audi A6 die als Snel Interventie Voertuig (SIV) wordt ingezet. Die heeft een topsnelheid van 250 km/u en de bestuurders daarvan moeten een speciale rijopleiding volgen om met de extreem hoge rijsnelheden te kunnen omgaan.” 

Onze autoredactie beantwoordt elke week lezersvragen. Mail je vraag naar Niek Schenk

Meer vragen en antwoorden vind je in ons dossier.

 1. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
  PREMIUM

  Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

  Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”
 2. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

  ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.