De A15 ter hoogte van knooppunt Gorinchem.
Volledig scherm
De A15 ter hoogte van knooppunt Gorinchem. © ANP

Hoe komen snelwegen aan hun naam?

VRAAG & ANTWOORD‘We hebben in Nederland de A1, A12, A15, enzovoort’, aldus lezer H. Assinck in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Hoe zijn ooit die nummers voor de snelwegen bedacht?’

19 reacties

 • Robert Roggeveen

  2 maanden geleden
  Snap dan enkel de A20 niet. Loopt van Hoek van Holland tot aan de A12. Er is geen A19 of A18 of A17 te bekennen. Wel de A4. En A16. En uiteindelijk A12
 • E Hall

  2 maanden geleden
  Er zit een bepaalde logica in de nummering, het loopt met de klok mee vanuit Amsterdam: A1 naar oosten, A2 verloopt zuid-oost, de A3 (wat er van is gebouwd) richting het zuiden, A4 zuid-west. Daar is wel de klad in gekomen en de 2- en 3-cijferige nummers lopen vrij willekeurig. Waarom de A325 zo heet (Arnhem Nijmegen/Duitsland) is wat bijzonder, vroeger heette deze weg vlgs mij de A52, wat logischer is met de A50 in de buurt.
 • Angélique Broekman

  2 maanden geleden
  @Hans Hammink de Europese E nummers worden in het buitenland nog zeer veel gebruikt. Alleen niet in alle landen evenveel. In Scandinavië bv wordt uitsluitend met E nummers gewerkt voor de grote Europese wegen. Oslo-Noordkaap E6, Stockholm - Haparanda E4, maar ook E45 Inlandsvägen in Zweden. Of E14 Sundsvall (S) - Trondheim (N), of E12 Umeå-Mo-i-Rana. Maar misschien bezoek jij juist de landen waar minder met Enummers gewerkt worden?
 • Eelco Slegt

  2 maanden geleden
  De huidige A5 hoort niet in dit rijtje. De oorspronkelijke A5 liep van Amsterdam naar Haarlem via Halfweg. Deze weg is nu A/N200 genummerd.
 • Arno Luinenburg

  2 maanden geleden
  Jeroen Boven De A12 is geen 12 km lang en de A4 ook geen 4 km. Hoe hoger het cijfer, hoe recenter de snelweg. De A12 is de oudste snelweg maar is in latere jaren verlengd en was dus bij de oprichting nog ‘niet af’.