Volledig scherm
© ANP

‘Hoe kunnen kentekens in Nederland zo verschillen?’

VRAAG & ANTWOORD,,Hoe komt het dat ik nieuwe auto’s met verschillende soorten kentekens zie? Sommige kentekens beginnen met een cijfer, meestal een 1, maar andere kentekens beginnen met een letter, de G of H”, aldus lezer Bert Wubbolts.

Autoredacteur Niek Schenk: ,,Vorig jaar augustus is voor personenauto’s een nieuwe kentekenserie ingevoerd die begint met één letter. Ziet u een auto waarvan het kenteken met een cijfer begint, dan dateert die nog uit de serie die van 2013 tot 2015 is toegepast. Verder hebben lichte en zware bedrijfsauto’s én auto’s in het grensverkeer hun eigen kentekenseries. 

Overigens is de nieuwe kentekenserie voor personenauto’s vorig jaar niet begonnen met de letter A, maar met de G. Klinkers als A en E zijn namelijk niet toegestaan (uitgezonderd AA voor het Koninklijk Huis). Verder is de B gereserveerd voor zware bedrijfsauto’s en de C mag niet, om verwarring met een nul te voorkomen. De D en F zijn bestemd voor brom- en snorfietsen.” 

Onze autoredactie beantwoordt elke week lezersvragen. Mail je vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vind je in ons dossier.

  1. Kia vernieuwt de Rio: meer veiligheid, hightech infotainment en slimme aandrijftechniek

    Kia vernieuwt de Rio: meer veiligheid, hightech infotain­ment en slimme aandrijf­tech­niek

    Kia heeft de Rio, een van de meest betaalbare auto's van Nederland, vernieuwd. De huidige Rio staat in de prijslijst vanaf €19.995. De fabrikant gaf de auto een facelift, maar ook zijn er nieuwe veiligheidssystemen en het infotainment kreeg een serieuze upgrade. Bovendien is dit de eerste Kia met 48 Volt milde-hybride technologie in combinatie met een nieuwe benzinemotor en ‘intelligente’ handbak met elektronische koppeling.