Volledig scherm
Tien jaar geleden vierden ze nog feest in de Honda-fabriek in Swindon, toen daar voor het eerst het model Jazz van de band rolde © AFP

‘Honda sluit Britse fabriek vanwege de Brexit’

Autofabrikant Honda wil zijn fabriek in het Britse Swindon in 2022 sluiten. Daarmee zou dit het eerste automerk zijn dat zich terugtrekt uit Groot-Brittannië vanwege de Brexit. Volgens ingewijden wordt het plan voor de sluiting door de Japanners binnenkort bekendgemaakt, meldt het Britse Sky News. Op de locatie werken 3.500 mensen.

De fabriek in Swindon was vorig jaar goed voor de productie van 160.000 auto's, met name die van het populaire model Civic. De fabriek is goed voor circa 10 procent van de totale Britse autoproductie van ruim 1,5 miljoen auto's.

Honda zei vorige maand nog dat het de fabriek in Swindon in april zes dagen zal sluiten vanwege de Brexit. De automaker wil onder meer mogelijke problemen met de douane tackelen als de Britten uit de Europese Unie zijn gestapt. Ook zou Honda om die reden productie naar voren willen halen en voorraden willen aanleggen.

Er zijn meer autofabrikanten die zich zorgen maken. Nissan kondigde onlangs aan een nieuwe SUV niet in zijn Britse fabriek te zullen produceren, hoewel dat aanvankelijk wel de bedoeling was. En Porsche maakte vrijdag bekend dat de Britse klanten van het merk een prijsverhoging van 10 procent te wachten staat, als er een harde Brexit komt.