Volledig scherm
De CEO van Audi AG, Rupert Stadler, eerder dit jaar tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering © EPA

Huiszoeking bij huidige topman Audi: verdachte in sjoemelsoftware-schandaal

De huidige Audi-topman Rupert Stadler en een medebestuurder zijn als verdachten aangemerkt in het schandaal rond sjoemelsoftware. De huizen van de twee zijn vandaag doorzocht, melden Duitse openbaar aanklagers. Het onderzoek richt zich op valsheid in geschrifte en fraude.

De identiteit van de tweede bestuurder maakten de aanklagers niet bekend. Stadler is tijdens verhoren door meerdere ingenieurs van betrokkenheid beschuldigd, blijkt nu. Er zitten al twee oud-managers van Audi vast in afwachting van hun rechtszaak, maar tot nu toe werd de indruk gewekt dat de huidige Audit-top niets met de affaire van doen heeft. Nog maar kortgeleden zijn vier nieuwe leden in raad van bestuur benoemd om schoon schip te maken. Een van hen is de Nederlander Bram Schot.

Verschillende Audi-kantoren werden vorige maand voor de derde keer binnengevallen. Audi-moeder Volkswagen wordt al bijna vier jaar door autoriteiten achternagezeten sinds het dieselschandaal in de Verenigde Staten aan het licht kwam. Het bedrijf heeft al ruim 25 miljard euro apart gezet voor boetes, schikkingen en andere kosten rond het schandaal.