Hyundai frist leaselieveling op: nieuwe neus en hulpsystemen voor Kona Electric
De Hyundai Kona Electric, één van de populairste elektrische auto’s van Nederland, krijgt volgend jaar een opfrisbeurt. Onder meer een nieuwe neus, een verbeterd interieur en aangescherpte veiligheidssystemen moeten er voor zorgen dat de Electric de strijd met nieuwere concurrenten kan volhouden. Opvallend detail: ondanks de updates stijgt het rijbereik van de elektrische Kona niet.
Delen per e-mail
Het vergroten van de actieradius was dan ook niet heel noodzakelijk, want die is al behoorlijk netjes bij de elektrische Hyundai Kona. Er blijft keuze uit twee versies: de Electric met het kleinste (en goedkoopste) accupakket van 39 kilowattuur komt tot 305 kilometer ver volgens de WLTP-meetmethode, terwijl de exemplaren met een accucapaciteit van 64 kWh nog steeds tot 484 kilometer moeten kunnen halen. Met die cijfers komt de Zuid-Koreaanse compacte SUV nog altijd goed mee met de andere elektrische auto’s in dit segment.
Overigens kreeg het model eerder dit jaar al een update, waarbij de reikwijdte groeide dankzij nieuwe software en andere banden. Sindsdien heeft elke Kona Electric een driefase boordlader waarmee de auto bij openbare laadpunten met 11 kilowatt kan laden. Snelladen gaat met zo’n 77 kilowatt, dat is iets minder snel dan sommige concurrenten die met 100 kW kunnen laden. Met de huidige laadsnelheid is de accu van de Kona in zo’n 45 minuten voor tachtig procent vol.
Ook de prestaties veranderen niet: de ‘instap-Kona’ heeft een elektromotor met een vermogen van 136 pk (100 kW) waarmee hij vanuit stilstand in 9,9 seconden naar een snelheid van 100 kilometer per uur kan optrekken. De topsnelheid van die variant bedraagt 155 kilometer per uur. De versies met het 64 kWh-accupakket doen diezelfde sprint in 7,9 seconden dankzij een sterkere elektromotor die 204 pk (150 kilowatt) levert, terwijl de topsnelheid stijgt naar 167 kilometer per uur.
Nieuwe neus
Wat verandert er dan wel? Ten eerste krijgt de Kona Electric een andere voorkant, met een dichte neus die wat strakker oogt dan het huidige model (dat sinds 2018 op de markt is). Ook zijn er andere koplampen en is de ledverlichting opgefrist. Volgens Hyundai zijn er voortaan ook nieuwe lakkleuren leverbaar, waarbij kopers optioneel kunnen kiezen voor een dak in een contrasterende tint.
Aan de binnenkant van de Kona gebruikt Hyundai naar eigen zeggen materialen van een betere kwaliteit, terwijl een compleet digitaal instrumentenpaneel zijn intrede doet. Het optionele (navigatie-) scherm op het dashboard is ook iets anders van indeling en voortaan wordt het mogelijk om meer functies te bedienen met spraakcommando’s, terwijl voor de koppeling van je smartphone met Android Auto of Apple Carplay niet langer een snoertje nodig is.
Ook zijn er nieuwe veiligheids- en hulpsystemen aanwezig. Zo waarschuwt de Kona zodra de auto voor je gaat rijden, geeft de auto een signaal als er nog iemand op de achterbank zit (dat voorkomt dat kinderen bijvoorbeeld achter worden gelaten) en beschikt de Hyundai over ‘uitstapwaarschuwing’. Dit systeem moet voorkomen dat passagiers de portieren openen om het voertuig verlaten als dit nog niet veilig is. Bovendien moet de auto voortaan in staat zijn beter zelfstandig te rijden, door een verbeterde rijstrookhulp.
Levertijden
Hoewel de vernieuwde Kona pas volgend jaar leverbaar wordt, haast Hyundai zich om te zeggen dat de trage levering van de auto tot het verleden behoort. Toen de Kona Electric uit kwam in 2018 bleek de auto zo populair dat kopers soms maanden op hun auto moesten wachten. Om dat te voorkomen, heeft het merk de productie van de batterijen verplaatst naar Europa (in plaats van Zuid-Korea) waardoor de wachttijden drastisch moeten zijn ingekort. Hyundai claimt dat mensen die de auto nu bestellen binnen twee weken kunnen rijden.
Wat de vernieuwde Kona Electric in Nederland moet gaan kosten is op dit moment nog niet bekend. De huidige versie met 39 kilowattuur-accu kost minimaal 36.795 euro, terwijl de prijzen van de 64 kWh-variant beginnen bij 41.595 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM
Zet je auto in als powerbank en je verdient geld terwijl hij stilstaat
Je auto als slimme buffer voor het elektriciteitsnet, dat is een volgende stap op weg naar een samenleving zonder fossiele brandstoffen. ,,Wie straks de energie uit zijn accu beschikbaar stelt, kan geld verdienen met z'n auto.'' -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
Ministerie deed aangifte tegen Fiat Chrysler om sjoemelsoftware in dieselmotoren
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft eind februari aangifte gedaan tegen Fiat Chrysler Automobiles (FCA) vanwege sjoemelsoftware in dieselmotoren. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door Nieuwsuur. Een Jeep-dieselmotor, die gemaakt wordt door FCA, zou veel meer stikstof uitstoten dan toegestaan. -
René rijdt straks 1100 kilometer per week in een elektrische auto: ‘Benieuwd of dat lukt!’
René Groeneveld woont in Alphen aan den Rijn maar werkt in Nijmegen. Mede door zijn vele woon-werkkilometers mag hij tot het einde van dit jaar een elektrische Hyundai Kona uitproberen, als gasttester van onze autoredactie. ,,Elke dag rij ik zeker 228 kilometer, dus meer dan 1100 kilometer per week. Ik ben heel benieuwd of dat probleemloos lukt zonder mijn vertrouwde dieselauto.”
-
Na Apple wil nu ook Huawei elektrische auto's gaan maken
Het Chinese technologie- en telecomconcern Huawei werkt aan een eigen elektrische auto. De eerste modellen verschijnen mogelijk dit jaar al op de markt, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme ingewijden. Het bedrijf, dat kampt met Amerikaanse sancties, ontkent de plannen vooralsnog. -
Auto's gaan binnenkort ook je voeten masseren
Fabrikanten van luxe automobielen proberen zich te onderscheiden met exclusieve opties. Massagestoelen zijn daar een goed voorbeeld van. General Motors gaat nu een stap verder door binnenkort ook voetmassages aan te bieden in zijn luxere modellen. Dat blijkt althans uit een deze week gepubliceerde octrooiaanvraag. -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.