Volledig scherm
Italië telt de meeste flitspalen

In deze Europese landen staan de meeste flitspalen

Nederland telt 985 flitspalen. Is het land daarmee Europees koploper? Voor het gevoel misschien wel, maar in werkelijkheid staat ons land maar net in de top 10.

Op de eerste plaats staat momenteel Italië met een comfortabele voorsprong. Terwijl het aantal flitspalen daar in 2015 nog uitkwam op 6.625, zijn inmiddels meer dan 3.500 extra snelheidscamera's geïnstalleerd op de Italiaanse wegen, waarmee het totaal boven de 10.000 uitkomt. Groot-Brittannië en Duitsland vervolmaken de top 3.

In deze ranglijst is het aantal flitspalen niet gerelateerd aan de totale lengte van autowegen in het betreffende land. Daardoor is het misschien niet eens zo verbazingwekkend dat het relatief kleine Nederland op de tiende plaats eindigt. Het aantal flitspalen in Nederland nam echter sterk af in de afgelopen jaren. In 2011 waren er ongeveer 1.400 flitspalen in Nederland, in 2017 waren dat er nog maar 623. Tijdens de vervanging van de oude analoge flitspalen door de huidige digitale flitspalen is opnieuw beoordeeld welke plekken in aanmerking moesten komen. Intussen is dat aantal weer gestegen tot 985. Een flitspaal levert in Nederland gemiddeld ongeveer 38 euro per uur op.

Volledig scherm
© Speed Camera Database