Volledig scherm
© Boca do Lobo

Jaarlijks gaat 20.000 kilo goud uit gesloopte auto’s verloren

Moderne auto’s bevatten steeds meer hightech elektronica en daarmee ook steeds meer zeldzame en waardevolle metalen. De complete autovloot van Europa bevat alleen al meer dan 400.000 kilo goud. Jaarlijks gaat daarvan 20.000 kilo verloren.

Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Technische Universiteit Chalmers in Götenborg. Volgens de onderzoekers ging in 2015 ruim 20 ton goud verloren, alleen al door auto’s die werden gesloopt of buiten de EU terechtkwamen. Het gehalte goud en andere zeldzame metalen in moderne auto’s neemt bovendien ieder jaar toe. Op dit moment is het economisch vaak niet aantrekkelijk om de relatief kleine hoeveelheden materiaal te verwijderen, maar de weggegooide metalen worden steeds zeldzamer en worden vaak via milieuvervuilende processen gewonnen in conflictgebieden.

Urban Mine Platform

Volgens de universiteit moet dat snel veranderen. Om dat proces te bespoedigen, bouwden de onderzoekers een database van materialen in auto's en manieren om die materialen terug te winnen – het zogenaamde ‘Urban Mine Platform’. Daarbij wordt van elk soort metaal getoond waar het vandaan komt en hoe het uiteindelijk op de stortplaats terechtkomt. Volgens de universiteit kunnen zeldzame metalen technisch gezien goed teruggewonnen worden, met weinig verlies. Het zou de Europese vraag naar goud en andere metalen aanzienlijk verlagen, met minder milieubelastende grondstofdelving elders als gevolg.