Kabinet kijkt of kilometervergoeding eerder omhoog kan
Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) wil kijken of het mogelijk is de onbelaste reiskostenvergoeding eerder te verhogen dan het kabinet van plan was. Dat zegt hij de Tweede Kamer toe, nadat verschillende partijen hierom hadden gevraagd.
,,Technisch zou je dat vanaf 1 juli kunnen doen”, aldus Van Rij. Hij wil kijken wat het precies betekent als het kabinet daartoe zou besluiten.
,,Ik begrijp de gedachte”, zegt de bewindsman tegen de Kamer. ,,Ik zou willen zeggen: laten we het serieus bekijken. Maar dan moet er een dekking gevonden worden.” Als het kabinet zo’n maatregel neemt, komt er ook minder binnen. Ergens anders moet geld vandaan komen.
Jubelton
De VVD, die dit voorstel ook had gedaan, had bedacht het geld dat het kabinet ‘verdient’ doordat de jubelton (de 100.000 euro die mensen belastingvrij kunnen schenken voor een woning) eerder wordt verlaagd. Maar die maatregel levert veel te weinig op, zegt Van Rij. VVD-Kamerlid Eelco Heinen gaf in het debat aan al te broeden op een andere dekking.
Overigens wil de staatssecretaris nog niet beloven dat hij de vergoeding per kilometer waar geen belasting over hoeft te worden betaald eerder verhoogt. Partijen in de Kamer hadden dit voorgesteld om de pijn van de hoge brandstofprijzen te verzachten. Van Rij ziet verder ook ‘een grote verantwoordelijkheid’ liggen bij werkgevers. ,,Ze moeten dan ook die onbelaste reiskostenvergoeding toekennen aan werknemers.‘’
Stapsgewijs
Het kabinet was al voornemens de onbelaste reiskostenvergoeding stapsgewijs te verhogen van 19 cent per kilometer naar 23 cent.
Van Rij wil ook kijken of het mogelijk is om de korting op de energiebelasting te verhogen, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022. SGP’er Chris Stoffer stelde dat voor, omdat zo’n maatregel meer ten goede komt aan lagere inkomens dan het verlagen van de btw op energie. De staatssecretaris belooft ook op dit thema nog niets. ,,Maar wat ik wel wil toezeggen, is dat ik dat eens uit laat werken”, zegt hij tegen Stoffer.
Het grootste obstakel is ook op dit punt de zoektocht naar financiering. ,,Als het zou kunnen, betekent dat wel dat het consequenties heeft voor een ander deel van het pakket”, waarschuwt Van Rij. ,,Want ik heb maar één pot geld.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM10
Beloning voor automobilist die zich netjes aan de snelheid houdt: sympathiek idee, maar werkt het?
Alphen aan den Rijn -
PREMIUM
Tolgeld, vignetten en boetes: wat je moet weten voor je trip naar het buitenland
Tolvignetten kun je meestal wel kopen bij tankstations vlak voor de grensovergang bij het betreffende land. Maar als je dan niet hoeft te tanken, sta je wel in de rij bij de kassa. Beter koop je ze vooraf. Dat kan ook geld schelen. -
5
Zoveel materiaal van sloopauto kan niet worden hergebruikt
Nederlandse demontagebedrijven sloopten vorig jaar aanzienlijk minder auto’s dan een jaar eerder. Wel blijft de zogenoemde ‘recyclingprestatie’ intact. Van elke sloopauto wordt gemiddeld maar liefst bijna 99 procent gerecycled. -
Zo weet je direct hoe klimaatvriendelijk jouw auto is
Het gemiddelde verbruik van je auto is te vinden in de folder van de autofabrikant, de CO2-uitstoot eveneens. Maar hoe weet je nou in hoeverre jouw auto het klimaat schaadt? Deze tool geeft je een inzicht van de milieuschade over de gehele levenscyclus. -
PREMIUM95
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
PREMIUMkeiverliefd op mijn auto
Toen Roef werd geboren, wilde zijn vader ‘ook een cadeau’ en dat werd deze auto: ‘Ik heb ‘m geërfd’
Een Ferrari, een Porsche, een Audi en een Jaguar… In de ruimte van Roef Hofman’s bedrijf Haute Voiture in Amersfoort staat een indrukwekkende collectie auto’s opgesteld. Hier verzorgt hij de stalling en het beheer van deze mooie wagens. Ertussen staat er een die niet van een klant is, te glimmen: zijn eigen blauwe MGA 1600 Roadster, die Roef van zijn vader heeft geërfd.Amersfoort -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.